Fost militar care a ajutat la construirea Transfăgărășanului, concurent la Crosul Cetății Făgăraș

Cel mai vârstnic concurent la Crosul Cetății Făgăraș, care se va desfășura sâmbătă cu ocazia Centenarului Marii Uniri, are aproape 70 de ani. Augustin Covaciu a făcut performanță în școala militară, de unde a fost trimis apoi să pună umărul la construirea Transfăgărășanului.

Este un împătimit al competițiilor sportive de acest gen și urcă mereu pe podium la categoria lui de vârstă. La Maratonul Internațional București, încheiat de curând, a alergat 42 km în 4 ore și 20 de minute. Se poate lăuda cu o mulțime de medalii, dar este prea modest ca să facă asta. În plus, ne-a mărturisit că este dedicat sportului datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății, nu din competitivitate. „Cred că mișcarea este singurul lucru care poate amâna sfârșitul”, spune acesta.

La numai 22 de ani, el se număra printre miile de persoane care construiau Transfăgărășanul, cel mai celebru drum din România de astăzi. După ce a finalizat studiile primei școli militare de ofițeri din țară, înființată la Sibiu, a fost repartizat la o unitate militară din Alba Iulia.

Cadrele militare de acolo au fost nevoite să participe la construirea unui drum strategic în Munții Făgăraș, la ordinul lui Ceaușescu. România era o ţintă în vizorul armatei roşii, în urma invaziei Cehoslovaciei de către trupele sovietice, în 1968. Astfel a ajuns să fie responsabil, între 1971-1973, de utilajele folosite la lucrările de execuție a căii de comunicare între Ardeal și Muntenia.

A fost sportiv de performanță în școala militară, însă după absolvire timpul nu i-a mai permis să facă mișcare la același nivel. La 10 ani după ce s-a pensionat, adică la vârsta de 60, Covaciu s-a reapucat de sport și spune că alergatul este terapie pentru el.

Monumente funerare
Florian Shaorma
Stand-up
Amanet King Onix

„Nu mi-am propus niciodată să merg la competiții pentru că n-am putut să uit cât de greu a fost când făceam performanță. Dar, stau aproape de stadion și nu am scăpat de niște băieți tineri. M-au amăgit ăștia și m-au dus la un concurs. Am luat iar «microbul» și de atunci am început să merg la tot felul de concursuri împreună cu ei”, ne-a mărturit fostul militar.

Augustin Covaciu s-a născut lângă Târgu Mureș, dar s-a stabilit în Sfântu Gheorghe după ce a fost nevoit să schimbe mai multe locuri de muncă de-a lungul anilor. Sâmbătă va fi prezent la Crosul Cetății Făgăraș, eveniment care pune la bătaie premii în valoare totală de peste 5.000 de lei pentru participanți. Aceștia vor alerga pentru una dintre cele trei cauze comunitare: Cabana UrleaYouthBank Făgăraș, Urlea Eco Trail Run.

Înscrierile continuă online (aici) până pe 24 octombrie. Cei care preferă să se înscrie în ziua concursul, pot face acest lucru în intervalul orar 09.00 – 10.00. Companiile și susținătorii sunt invitați să-și sprijine favoriții (aici) cu donații pentru cauza în care aceștia cred.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie