Informații utile despre certificatul energetic pe care este bine să le cunoști

La prima vedere, certificatul energetic este un simplu document, la fel ca toate celelalte. În agitația produsă de vânzarea sau închirierea unui imobil și printre numeroasele acte necesare, se strecoară și acest certificat, care nu pare a avea prea multe de spus.

Până la urmă, este vorba despre o singură pagină pe care sunt afișate informații referitoare la consumul de energie al clădirii.

Tomai aceste informații însă, sunt extrem de valoroase. În funcție de valoarea lor, clădirea poate să fie extrem de costisitoare atunci când vine vorba despre obținerea unui confort termic cât mai mare, sau poate să genereze cheltuieli foarte mici.

Go Pro Infrastructure
Amanet King Onix
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Stihl
Stand-up

Pentru că există o serie de neclarități referitoare la certificatele energetice, iată câteva informații utile în acest sens. Așadar, 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatul energetic.

  1. Scopul certificatului energetic este acela de a evalua și informa cetățenii cu privire la consumul energetic al unei clădiri sau a unei părți a acesteia (ex. apartamente). Interesul pe termen lung este să se ajungă la consum de energie cât mai redus pe continentul european.
  1. Cei care redactează certificate energetice sunt auditorii energetici. De gradul I sau de gradul II, auditorii energetici sunt persoane atestate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Există peste 1800 de auditori energetici în România și, cu siguranț,ă au mult de lucru, în condițiile în care foarte multe dintre clădirile din țară sunt necertificate sau neauditate.
  1. Pe baza unui certificat energetic se poate stabili estimativ cam care ar fi consumurile energetice. În funcție de informațiile oferite într-un certificat energetic, vânzătorul și cumpărătorul pot deduce dacă cheltuielile de întreținere sunt consistente și pot negocia în cunoștință de cauză prețul clădirii. De asemenea, cumpărătorul are avantajul de a ști cu exactitate ce cumpără.
  1. Costul certificatului energetic nu este atât de mare precum s-ar crede. Majoritatea celor care nu sunt la curent cu informațiile legate de certificatul energetic, au impresia că obținerea unui astfel de document costă mult. Partea de calcul energetic se elaborează rapid, în doar 24 de ore. Costul începe de la 130 de lei și crește în funcție de dimensiunile și tipul spațiilor/clădirilor certificate.
  1. Există 7 clase de certificare energetică. O clădire poate să facă parte din una dintre cele 7 clase, notate cu litere de la A la G. Cele din clasa de eficiență A sunt cele mai economice, având un consum de până în 150 kWh/m2/an, în timp ce clădirile din clasa G au un consum mult mai mare, de peste 800 kWh/m2/an.
  1. Clădirile primesc și o notă de la 1 la 100. Pe lângă introducerea în clasele de eficiență energetică, clădirile primesc și o notă de la 1 la 100. Cu cât nota este mai mare, cu atât clădirea este mai eficientă.
  1. Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani. Odată ce este obținut, dacă nu se modifică structura clădirii între timp, certificatul are o valabilitate de 10 ani, ceea ce îi face costul să fie unul destul de mic.
  1. Nu toate clădirile sunt obligate să aibă certificat energetic. Există anumite categorii de clădiri care nu au nevoie de certificat energetic. De regulă, este vorba despre clădirile care sunt declarate monumente istorice sau despre cele în care nu există activitate umană pentru perioade mai mari de 4 luni.
  1. În locurile publice, documentul trebuie să fie vizibil. În clădirile care au peste 200 de metri pătrați și sunt deschise publicului, certificatul trebuie să fie afișat vizibil. În caz contrar, proprietarul riscă amenzi destul de mari.
  2. Obligativitatea certificatului a venit destul de recent în România. Abia din 2013, certificatul energetic trebuie să fie prezent în dosarul oricărei tranzacții imobiliare.


Apreciază
Distribuie