Copii fără etichete
Trăim într-o lume în care etichetele sunt puse în fiecare zi, în orice loc ai merge. De obicei, persoanele care pun o anumită etichetă o fac în necunoștință de cauză, fără a cunoaşte cu adevărat omul căruia îi atribuie o anumită însuşire. După cum toată lumea ştie, cuvintele rănesc foarte tare, iar faptul că până şi copiii au început să se eticheteze reciproc poate cauza interiorizarea unor dintre ei sau schimbări de comportament.
De aceea, Colegiul Naţional „Radu Negru” a hotărât să se alăture unei campanii naţionale organizată de Zibo.ro și ,,Salvați Copiii România” care are ca scop să îi conștientizeze pe copiii asupra etichetelor și să îi facă să găsească soluții pentru a înlocui acest mod de relaționare.
Elevii au fost foarte interesaţi de acest proiect şi au dorit să se implice cu tot sufletul. Astfel, în data de 31 mai, în pauza mare, au ieşit cu toţii în curte, ca de obicei. Dar acea pauză nu a fost deloc una obişnuită. Împreună cu profesorii, copiii au organizat un flashmob (acţiune scurtă).
Startul a fost dat cu un fluier. La acest semnal, copiii au arătat etichetele lipite pe spatele lor, scrise în prealabil tot de ei: „Pe mine mă cheamă Aurel, nu tăntălău”, „Eu sunt Andrei, nu grasul ăla!” etc. Profesorii și copiii şi-au îndepărtat aceste etichete și au scris cuvinte frumoase, de apreciere: ,,Eu sunt Andrei, știu să cânt!”, ,,Eu sunt Andrei, învăț mereu câte ceva nou”.
Totul a ieşit foarte bine, iar această acţiune şi-a îndeplinit obiectivul, acela de a înlocui jignirile, cuvintele-etichetă, pe cele violente, dureroase și negative cu unele pozitive, deoarece „Copiii simt! Copiii înțeleg! Copiii cresc, învață și, mai ales, pot!”.
La acest flashmob au participat elevii Colegiului Naţional ,, Radu Negru” din clasele I-VIII-a.
Campania ,,Copiii fără etichete” se desfășoară până în luna octombrie și implică instituții publice precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, dar și personalități de marcă din societatea românească.