Olimpia Săsciori, 30 de ani de la înfiinţare
Interviu cu Valentin Motoc, preşedintele echipei Olimpia Săsciori
Silviu Coman: Zilele trecute, Asociaţia Sportiva Olimpia Săsciori a sărbătorit un frumos eveniment. Cu ce prilej si despre ce a fost vorba?
Valentin Motoc : Clubul de fotbal Olimpia Săsciori, a sărbătorit 30 de ani de la data înfiinţării ca şi club de fotbal înscriindu-se in campionatul orăşenesc zona Făgăraşului.
S.C.: Cum s-a desfăşurat evenimentul?
V.M.: Ziua de duminică, 2.06.2013, a debutat cu o partida de fotbal dintre o selecţionată a foştilor componenţi ai echipei contra celor din lotul actual. Partida terminându-se la… egalitate, iar după amiază toţi foştii şi actualii membri ai echipei s-au reunit la căminul cultural din Săsciori unde au petrecut în cinstea evenimentului.
S.C.: Aţi reuşit să reuniţi toţi jucătorii, foşti şi actuali, dar şi pe cei care au pus bazele acestei echipe?
V.M.: Din păcate, acest lucru nu a fost posibil din diferite motive, dar am reuşit totuşi să strângem laolaltă o parte din reprezentanţii fiecărei generaţii care a evoluat de-a lungul timpului la aceasta echipă.
S.C.: În toţi aceşti ani care a fost cea mai prolifică perioadă a echipei?
V.M.: Echipa a evoluat constant bine terminând de fiecare dată între primele echipe ale campionatului. De-a lungul timpului succedându-se generaţii foarte bune de fotbalişti, în majoritate din Săsciori. Ponderea lor fiind de aproximativ 80% din lotul echipei. Cred că intervalul dintre anii 1994-1998 a fost cel mai prolific din istoria echipei. Echipa avea un lot foarte valoros cu care putea învinge orice adversar. Din păcate nu am reuşit niciodată să terminăm pe prima poziţie.
S.C.: Oamenii din sat sunt alături de echipă? Vin la meciuri? Cum percep ei activitatea fotbalistică pe care voi o susţineţi?
V.M.: Fără susţinerea acestora ne-ar fi fost mult mai dificil să rezistăm fără întrerupere timp de 30 de ani. Era o perioadă (la începutul anilor '90) când suporterii echipei noastre depăşeau numeric pe cei ai adversarilor chiar şi la multe partide din deplasare. Întotdeauna aceştia au susţinut echipa, chiar şi cei plecaţi din tara, aceştia din urmă sprijinind multe momente mai ales financiar aceasta echipa.
S.C.: Se ştie că la acest nivel se joaca de plăcere dar cu toate acestea există rivalităţi, orgolii şi dispute acerbe între jucători şi echipe. Bănuiesc că şi acum aceste aspecte nu s-au schimbat.
V.M.: Inevitabil, ca în orice competiţie sportivă, rivalităţi au existat, dar acestea s-au rezumat doar la latura sportivă, nu au degenerat în manifestări violente sau de altă natură, echipa din Săsciori fiind recunoscută pentru spiritul de fairplay dovedit de-a lungul timpului. Aş aminti totuşi, la acest capitol, disputele acerbe din partidele cu Carpaţi Berivoi, care se detaşează categoric de celelalte. Vecinii noştri aveau o echipă foarte puternică pe teren, dar… şi în afara acestuia.
S.C.: Comuna Recea este un exemplu de admirat prin faptul ca autorităţile locale sprijină nu mai puţin de 4 echipe, dintre care una la Liga a IV-a, iar în prezent este aproape de a finaliza o bază sportivă modernă la Recea. Cât de importantă este implicarea unei primării în a susţine activitatea sportivă, pentru că ştiu că, în urmă cu mulţi ani, implicarea nu era aşa de remarcată?
V.M.: Este lăudabilă susţinerea primăriei din comuna Recea, care a înţeles că susţinând activitatea sportivă din comună contribuie la educaţia tineretului şi la sănătatea acestora. Fără sprijinul financiar al primăriei, în momentul de faţă aproape ca n-ar mai fi posibilă desfăşurarea activităţii celor patru echipe. Personal voi susţine orice iniţiativă a primăriei pentru sprijinirea activităţilor sportive din comună.
S.C.: V-aţi propus vreodată să depăşiţi pragul Ligii a V-a şi să jucaţi la un nivel mai sus?
V.M.: Nu pot nega că am visat la această posibilitate, chiar dacă, în multe momente, valoarea echipei ne-ar fi permis să promovăm, dar din păcate resursele financiare nu ne-ar fi fost de ajuns pentru susţinerea echipei în liga superioară.
S.C.: Ce înseamnă toţi aceşti 30 de ani de activitate fotbalistică pentru satul şi echipa Olimpia Săsciori?
V.M.: Aceşti 30 de ani sunt rezultatul pasiunii unor oameni care au iubit acest sport, pentru care au pus mult suflet şi pricepere pentru acei tineri minunaţi, care iubeau fotbalul şi pentru care au făcut eforturi deosebite în multe momente. Aceşti 30 de ani nu pot decât să ne dea speranţa că echipa a prins rădăcini adânci şi cine ştie, poate în viitorul apropiat o să primească şi coroniţa întrecerii.
silviu.coman@bunaziuafagaras.info