14 milioane euro la Făgăraş

Cea mai mare investiţie din ultimul sfert de secol!

Primarul Sibiului a fost prezent vineri, 14 mai, la Făgăraş. Klaus Iohannis a fost primit în Cetatea Făgăraşului, acolo unde s-a semnat contractul de 14 milioane de euro, în urma căruia reţele de apă şi canal din municipiu vor fi schimbate şi extinse.

Primarul Iohannis este preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sibiu din care face parte şi Făgăraşul, asociaţie care a obţinut fondurile europene cu care se fac lucrările de apă şi canal.

În Sala Dietei s-a semnat în jurul orei 10.00 contractul cu firma care a câştigat licitaţia şi care va executa lucrările. Este o societate din Bucureşti înfiinţată în anul 1992. Edilul Sorin Mănduc i-a înmânat cu această ocazie lui Iohannis o plachetă aniversară care atestă 720 de ani de existenţă a Făgăraşului, iar după semnarea contractului l-a invitat pe omologul său de la Sibiu să facă împreună un tur al circuitului muzeal din castel.

Edilul sibian a rămas plăcut impresionat de cum arată Cetatea Făgăraşului, mărturisind că a nu a mai intrat în ea de 30 de ani.

Vineri, zi însorită, ora 10.00 dimineaţa. În faţa Cetăţii Cetăţii Făgăraşului o maşină argintie îl aduce pe însuşi primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Paza Cetăţii, în uniformele-i de gardă, era pe baricade. De atmosferă. Nu de luptă. Pe holul de la intrarea în Sala Dietei, lume multă la patru ace, politicieni pe metru pătrat cu duiumul, vânzoleală pe măsură, emoţii mari pentru autorităţi.

in Sala Dietei cei doi primari isi tin discursurile
in Sala Dietei cei doi primari isi tin discursurile

Avea să se semneze cel mai mare contract din istoria Făgăraşului, unul de 14 milioane de euro, iar ziua de vineri va rămâne şi ea în istorie pentru posteriate, pentru că în următorii zeci de ani cei care vor bea apă din reţeua publică ştiu că o vor face din conducte noi, schimbate începând cu 2013.

Iohannis îşi face apariţia în Sala Dietei, însoţit de Mircea Niculescu – directorul societăţii Apă Canal Sibiu.

Cel mai important proiect de la Revoluţie

Delgaţia sibiană ia loc la masa din lemn masiv din Sala Dietei. Mai au onoarea să stea la aceeaşi masă, pe lângă gazdă (primarul Sorin Mănduc), vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Mihai Pascu şi reprezentantul societăţii din Bucureşti care a fost declarată câştigătoare a licitaţiei şi care va executa lucrările.

„Este cel mai important proiect al Făgăraşului de la Revoluţie încoace. V-am primit în Sala Dietei pentru că pe vremuri aici se semnau actele importante pentru Transilvania. Contractul acesta este foarte important pentru municipiul nostru, pentru că se vor schimba conductele de apă şi canal, vechi de 50 de ani. Îi cer firmei câştigătoare să facă toate eforturile ca graficul lucrărilor să fie respectat, iar disconfortul să fie minim pentru populaţie”, a precizat primarul Sorin Mănduc.

primarul Sibiu primeste de la Manduc o placheta aniversara
primarul Sibiu primeste de la Manduc o placheta aniversara

Un alt motiv pentru care semnarea contractului s-a făcut la Făgăraş a fost acela ca reprezentanţii sibieni să nu bată drumul până la Braşov, iar cei din administraţia braşoveană să nu facă la fel până la Sibiu. De altfel, primarul şi-a exprimat regretul că Făgăraşul se află departe de amândouă reşedinţele de judeţ.

Iohannis: „Vă asigur că Făgăraşul e aproape de noi”

Mara Mares_parlamentare 2024
Amanet King Onix
Monumente funerare
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Florian Shaorma

Edilul sibian se vede din capoul locului că are spirit german: a venit la 10.00 fix şi a ţinut un discurs scurt şi la obiect. I-a răspuns lui Mănduc, spunându-i să nu-şi facă probleme de distanţe geografice, pentru că Făgăraşul e aproape de Sibiu. Din punct de vedere al proiectelor comune!

„Vă asigur că sunteţi foarte aproape de Sibiu, chiar dacă nu neapărat geografic. Aţi fi aşteptat probabil la început să mergem mai repede cu acest proiect, dar suntem totuşi în grafic şi astăzi facem un pas foarte important, dată fiind amploarea lucrărilor. Făgăraşul este a doua localitate ca mărime după Sibiu din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Sper să fie o reuşită până la final acest contract. Fiţi asiguraţi că suntem foarte aproape de dumneavoastră. Asta nu înseamnă că suntem departe de Braşov, chiar dacă avem o competiţie acum cu capitala de regiune! Vă mulţumesc că v-aţi gândit să faceţi o festivitate din semnarea acestui contract”, au fost cuvintele lui Iohannis.

De 3 decenii n-a mai văzut Cetatea

se semneaza contractul de 14 milioane de euro
se semneaza contractul de 14 milioane de euro

Iohannis nu şi-a putut ascunde surprinderea văzând cum arată interiorul Cetăţii. N-o mai văzuse de 30 de ani! Iar acum a nimerit tocmai când noul circuit al muzeului îţi taie respiraţia.

După discursuri, Mănduc l-a cadorisit cu o plachetă aniversară a municipiului care atestă 720 de ani de existenţă a Făgăraşului. L-a invitat apoi la un tur prin tot etajul I al fortificaţiei. Ghid le-a fost tocmai managerul muzeului, Elena Băjenaru. Iohannis a ascultat atent toate explicaţiie muzeografului pe măsură ce vizita fiecare sală. În urma lui, alaiul… Adică toţi cei care au ţinut să fie prezenţi la acest moment ce tinde să devină istoric.

Printre ei s-au numărat administratorul CJ – Radu Ispas, deputatul PNL Daniel Zamfir, consilieri locali, reprezentantul firmei care va executa toată lucrarea, ing. Vasile Manta – şeful sucursalei făgărăşene a operatorului de apă şi canal, viceprimarul Cătălin Cârje etc.

Şi banii nu se opresc aici…

De când Făgăraşul face parte din operatorul sibian de apă şi canal, locuitorii municipiului află numai veşti bune. Prima şi cea mai impresionantă: 14 milioane de euro pentru înlocuirea a 29 km reţea de apă şi extinderea ei cu peste 3 km şi pentru înlocuirea a 28 km reţea de canalizare şi extinderea ei cu alţi 6 km.

A doua veste bună vine numai în iulie, atunci când va fi finalizată o altă licitaţie. Ceva mai modestă, de 4,5 milioane de euro! Aceşti bani se vor cheltui odată cu reabilitarea aducţiunii de apă pe distanţa Iaşi – Făgăraş, dar şi cu refacerea a 30 de puţuri de la fronturile de captare a apei.

A treia veste bună vine în august şi vizează staţia de epurare a Făgăraşului, care se va face de la zero şi va costa până în 6 milioane de euro. „În cursul lunii august sperăm să depunem pe POS Mediu proiectul pentru finanţarea staţiei de epurare”, a explicat Mircea Niculescu – directorul Apă Canal Sibiu. Noua staţie de epurare ar urma să fie construită în vecinătatea celei vechi, care a fost dată în folosinţă după ultimele modificări în anul 1980. Actuala staţie, care trimite acum în emisar doar o treime din apele uzate ale municipiului, va intra cel mai probabil în conservare.

Directorul Niculeascu a mai explicat de asemenea, că după Sibiu (unde lucrările de apă şi canal sunt făcute în proporţie de 80%), Făgăraşul şi Ocna Sibiului sunt următoarele localităţi în care începe înlocuirea conductelor.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie