Cărțile de identitate vor fi micșorate și securizate

foto: stirileprotv.ro

foto: stirileprotv.ro

Cărțile de identitate vor fi modificate, după ce Uniunea Europeană a hotărât să introducă măsuri de securitate mai stricte. Reprezentanții președinției române a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord în acest sens.

Noile norme vor permite să fie depistate mai ușor cazurile de fraudare a documentelor și de furt de identitate. Astfel vor fi îngreunate și acțiunile teroriștilor și infractorilor, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Cărțile de identitate vor avea formatul unui de card de credit, pe care se va regăsi o zonă de citire optică, fotografia și două amprente digitale ale titularului, stocate pe un cip fără contact. În plus, vor avea un cod specific României.

Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene. De asemenea, după modificarea legislației vor putea fi eliberate cărți de identitate și pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

Perioada de valabilitate va fi între 5 și 10 ani. Persoanelor cu vârsta peste 70 de ani le vor fi emise unele cu o perioadă de valabilitate mai lungă. În cazul minorilor, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Modificările vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptarea lor. Până atunci, toate documentele care vor fi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

Garanții privind protecția datelor

Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo
Go Pro Infrastructure
Stand-up
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Mara Mares_parlamentare 2024
Florian Shaorma

Noile norme propuse includ garanții solide privind protecția datelor, pentru a asigura faptul că informațiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritățile naționale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact și a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

În plus, noile norme se referă doar la securitatea informațiilor care vor fi stocate în cărțile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel național sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care ține de legislația națională, care trebuie să fie în deplină conformitate cu normele privind protecția datelor.

Documentele de ședere

Normele propuse precizează, de asemenea, un set minim de informații care urmează să fie incluse în documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și armonizează formatul și alte specificații privind permisele de ședere eliberate membrilor familiilor cetățenilor UE care nu sunt cetățeni ai UE.

În ultimii ani, au fost introduse standarde de securitate comune ale UE pentru documentele de identitate și de călătorie, inclusiv pașapoarte, vize și permise de ședere eliberate resortisanților țărilor terțe. Cu toate acestea, nivelul de securitate al cărților de identitate naționale și al documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora este foarte variabil, ceea ce crește riscul de fraudare a documentelor.


Apreciază
Distribuie