Cinematografele din spitale
Puţin mai avem şi ne uităm la televizor pe bani atunci când suntem internaţi la Spitalul „Dr. Aurel Tulbure”. Privitul la televizor a început să coste prin spitalele din ţară. Unul dintre cele mai apropiate spitale judeţene, cel de la Sibiu, îşi mai lasă pacienţii să se uite la televizor doar pe bani. Astfel, o oră de privit la orice post TV costă un leu.
Firma care a montat cele 50 de plasme a avut grijă să aducă şi automate care schimbă bancnotele în monede de 50 de bani. Pentru a se uita la TV, pacienţii trebuie să întroducă două monede de 50 de bani într-un automat de taxare, care arată ca o cutie metalică, montată chiar sub ecranul televizorului, în salon.
Ideea se pare că nu îi este străină nici conducerii spitalului făgărăşean. „Şi noi am avut în intenţie să facem aşa, dar firma spaniolă cu care am avut o primă discuţie, nu s-a mai întors, probabil pe considerentul că spitalul nostru e prea mic. Intenţia mai există, doar că acum avem alte priorităţi”, explică managerul Laurean Gheţea. Acesta spune că pacienţii se pot uita deocamdată pe gratis la televizor. E adevărat, nu la plasme, LCD-uri sau LED-uri! Ci la televizoare normale. Nu vă imaginaţi că există televizoare în fiecare salon al spitalului, ci numai în rezervele unor secţii.
Managerul spune că secţiile Chirurgie, Interne, Neurologie şi Recuperare medicală din pavilionul central, precum şi secţia de Obstetrică-Ginecologie au fiecare câte două rezerve. Fiecare rezervă este prevăzută cu un televizor.
Cât timp ne mai uităm pe gratis la televizor la spitalul făgărăşean, asta nu se ştie!
Ideea de a monta plasme nu este considerată deloc rea de managerii spitalelor. Există firme care vin şi montează televizoarele, iar apoi sumele care se strâng de la pacienţi sunt încasate de prestator. Bolnavii plătesc până la 3 lei pe un film care durează mai mult de două ore sau 2 lei dacă vor să se uite la un jurnal complet de ştiri.
(Cristina Cornilă)