Făgărășenii își pot testa gratuit consumul personal de alcool
foto: realitatea.net
Făgărășenii sunt așteptați în 7 centre din municipiul Brașov să își evalueze consumul personal de alcool.
Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool este organizată, miercuri, 5 iunie, de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății. Este cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară.
Evaluarea se face, în doar 5 minute, prin aplicarea chestionarului AUDIT, cu ajutorul specialiștilor și voluntarilor. Răspunzând la 10 întrebări scurte, participanții vor putea să își evalueze consumul de alcool și să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de un consum dăunător.
Făgărășenii se pot testa la unul din cele șapte centre din Brașov:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov – Centrul Alcoinfo, între orele 9:00 – 19:00
- Asociația Medicilor de Familie Brașov – strada Iuliu Maniu nr. 47, etajul 4, camera 403A, între orele 9:00 – 18:00
- Serviciul de Probaţiune Braşov – strada Iuliu Maniu nr. 52, corp D, etajul 3, între orele 8:00 – 16:00
- Centrul de sănătate mintală Brașov – strada A.I. Cuza nr. 26, între orele 8:00 – 15:00
- Structura de Psihologie RATBV – strada Hărmanului nr. 49, între orele 9:00 – 12:00
- Cabinet Medical Individual Dr. Jecu Daniela – strada Alexandru cel Bun nr. 21, între orele 9:00 – 13:00
- Cabinet Medical Individual Dr. Neculau Andrea – strada Alexandru cel Bun nr. 21, între orele 17:00 – 19:00
Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. România este pe locul 8 în Regiunea Europeană și pe locul 9 în lume la consumul de alcool, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9.8 l, potrivit ultimului raport global al Organizației Mondiale a Sănătății din 2018.
Astfel, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool își propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant, îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înțelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel național, precum și colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.
Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.