Făgărașul, înaintea Clujului și Sibiului. Colectarea selectivă a gunoiului, obligatorie în toată țara de la 1 iulie
Lupta cu poluarea devine obligatorie în toată țara, începând de la 1 iulie 2019.
- Amenzi de până la 40.000 de lei pentru cei care nu respectă legea
- Făgărașul a intrat în legalitate înaintea marilor orașe Cluj-Napoca și Sibiu. Nu sunt, însă, suficiente recipiente personalizate pentru colectare
- Salco Serv înapoiază bani din taxa plătită de cetățeni
De acum toți românii sunt obligați să arunce gunoiul ca în vestul Europei: plastic, sticlă, hârtie şi resturile menajere. Autorităţile locale trebuie să pună la dispoziţia cetăţenilor pubele speciale, iar firmele de salubritate să le împartă saci de gunoi pe culori.
Ridicarea deșeurilor voluminoase precum resturile din construcții, mobilierul, covoarele, saltelele etc. vor fi ridicate contra cost, fiind necesară anunțarea operatorului de salubrizare, sau gratuit în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit de primării.
Persoanele sau firmele care nu separă gunoiul, preferând să-l arunce amestecat, riscă amenzi usturătoare: între 1.000 și 2.000 lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 lei pentru persoanele juridice.
Făgăraș versus Cluj-Napoca
În Făgăraș, noul regulament a intrat în vigoare la 1 ianuarie, în timp ce mulți primari din țară au amânat momentul până la data limită – 1 iulie. Este și cazul municipiilor Sibiu și Cluj-Napoca. Regulile sunt în principiu aceleași, cu unele modificări în privința ridicării gunoiului și a verificării modului în care cetățenii respectă legea.
Primăria condusă de Gheorghe Sucaciu a fost mai promptă decât cea condusă de Emil Boc, însă mai are de muncit în privința recipientelor pentru colectarea deșeurilor. În timp ce la Cluj-Napoca gunoiul se aruncă în containere/pubele/puncte menajere îngropate personalizate pentru fiecare fracție (plastic/metal – galben; hartie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru), la Făgăraș cam lipsesc. În locurile unde există, setul de pubele personalizate (tradiționalele „clopote”)este incomplet, platforme îngropate sunt în doar două locuri din oraș, iar restul coșurilor de pe străzi sunt doar pentru deșeuri reziduale.
Făgărășenii primesc bani pe loc de la Salco Serv
Societatea de salubritate a municipiului oferă posibilitatea făgărășenilor să-și recupereze o parte din taxa pe care sunt obligați să o achite. Persoanele care colectează separat categoriile de deșeuri, în sacii oferiți gratuit de către operator, primesc pe loc contravaloarea acestora, dacă îi predau la unul dintre cele 12 puncte de precolectare din oraș.
Concret, pentru deşeuri de tip PET (plastic) şi doze, pot obține 1 leu pentru fiecare sac cu greutatea minimă de 1,5 kg. În cazul deşeurilor din carton şi hârtie, societatea achită 2 lei pe fiecare sac cu greutatea minimă de 4 kg. Cât despre deşeurile din sticlă, o persoană poate recupera 3 lei pe fiecare sac cu greutatea minimă de 10 kg.
ATENȚIE, nu totul se reciclează selectiv!
La centrele organizate se colectează, doar dacă sunt spălate înainte, numai PET-urile şi cutiile produselor lactate, recipientele de la detergenţi, caserole de plastic şi plase, dopuri metalice, conserve metalice, doze de aluminiu şi spray-uri alimentare şi cosmetice.
NU sunt acceptate recipientele din plastic care au conținut substanțe toxice/corozive sau ulei de motor, tacâmuri din plastic, seringi, ghivece pentru flori, jucării din plastic, folii de aluminiu, veselă, tacâmuri și pahare din metal.
În privința materialelor din hârtie şi carton, se colectează: ziare, reviste, cutii de carton, cărţi și caiete.
NU se colectează separat: deșeuri din hârtie și carton contaminate (murdare sau umede) și hârtia cerată.
În categoria deșeurilor din sticlă sunt acceptate: recipiente din sticlă fără dop, sticle, borcane.
NU pot fi introduse în sacii cu deșeuri separate: porțelan și ceramică, cristal, oglinzi, geamuri, becuri și neoane, sticlă rezistentă la temperaturi înalte, veselă și pahare.
Programul punctelor de precolectare a deșeurilor colectate selectiv:
Luni, între orele 10:00-18:00
- TUDOR VLADIMIRESCU (SEDIUL SERVICIULUI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ)
- 13 DECEMBRIE (CENTRALA ECOTERM)
- VASILE ALECSANDRI (ATELIERUL ECOTERM- PIAȚĂ)
- CÂMPULUI (CENTRALA ECOTERM)
- ZONA GĂRII (CENTRALA ECOTERM)
Marți, între orele 12:00-16:00
CARTIERUL FLORILOR – MAGNOLIEI NR. 7
Miercuri, între orele 12:00-16:00
CARTIERUL GALAȚI – GHEORGHE DOJA NR. 65
Joi, între orele 10:00-18:00
- DOAMNA STANCA (CENTRALA ECOTERM )
- VASILE ALECSANDRI (CENTRALA ECOTERM)
- COMBINAT (CENTRU PENTRU VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE)
Luni – Vineri, între orele 8:00-16:00
- TEIULUI (CASIERIE SALCO SERV)
- SEDIU SALCO SERV (NEGOIU NR.147)
Liviu Ardelean