Proiectele câștigătoare la Bugetarea Participativă Făgăraș 2019
Cetățenii au decis în ce să fie investită o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc.
Șase proiecte sunt câștigătoare în cadrul Bugetării Participative Făgăraș 2019, din cele 25 supuse la vot. 251.213 lei (aproximativ 54.000 de euro) vor fi alocați pentru realizarea acestora, cu aproape 4.000 de euro mai mult decât suma prevăzută inițial în acest sens.
1974 de voturi au adunat, în total, proiectele care vor fi implementate în următoarele 12 luni. Lista a fost publicată, vineri, pe platforma destinată procesului.
Cele mai multe voturi, 373, au fost obținute de cel care vizează amenajarea unui spațiu multifuncțional la Școala Gimnazială Ovid Densușianu. Acesta prevede o alee de 2,5 m lățime și aproximativ 80 m lungime, cu spațiu verde împrejurul ei.
„Suprafața se vrea un loc pentru desfășurarea unor activități cu caracter educațional, dar și pentru recreere într-un mediu ambiental, sigur și plăcut”, potrivit inițiatorului.
Aleea, care va fi finanțată cu 46.400 de lei, va avea două anexe: una dedicată parcării bicicletelor, iar cealaltă va fi un spațiu pentru relaxare/lectură, utilat cu 4 băncuțe stradale. În exteriorul acestei alei va fi reabilitat spațiul verde prin nivelarea terenului și însămânțare de gazon, respectiv prin plantarea de arbuști ornamentali-thuja.
City App Făgăraș, un sistem pentru informarea localnicilor și turiștilor, ocupă locul doi, cu 347 de voturi. Este vorba despre o aplicație gratuită pentru utilizatorii de telefoane mobile „inteligente”, după modelul din Sibiu, preluat între timp și de municipiul Cluj-Napoca. Va funcționa ca un ghid local electronic și va fi disponibil pentru telefoane sau tablete, despre care am scris AICI. Pentru realizarea și implemetarea lui vor fi alocați, din bugetul local, 33.915 de lei.
Terenul de baschet în aer liber este proiectul care s-a poziționat, cu 339 de voturi, pe locul trei. Acesta prevede construirea unui teren de baschet cu acces liber într-unul dintre cartierele municipiului de la poalele Munților Făgăraș, pentru care va fi alocată suma de 58.735 de lei.
„În prezent există doar un singur teren de acest gen, situat lângă stadion. Ne dorim amplasarea terenului într-o altă zonă a orașului, astfel încât copiii și tinerii din această zonă să poată beneficia de el. Va avea dimensiunile oficiale și va fi împrejmuit, astfel încât să poată găzdui și competiții”, argumentează necesitatea acestuia, inițiatorii proiectului.
Prin proiectul de pe locul patru, care a reușit să strângă 321 de voturi, vor fi reconstruite scările dintre magazinul Romarta și BIG, pentru facilitarea accesului locatarilor în blocul 5B. Scările ar urma să fie placate cu mozaic și vor fi aplicate benzi aderente. Finanțarea de la bugetul local va fi de 20.000 de lei.
Reabilitarea drumului care face legătura între Șoseaua Combinatului și strada Belvedere ocupă locul cinci. 310 voturi au fost înregistrate pentru amenajarea acestuia cu pavele.
„Nu presupune o investiție deosebit de mare, pentru că infrastructura acestui drum este deja realizată”, potrivit inițiatoarei proiectului căruia îi va fi alocată suma de 45.654 de lei.
Beneficiarii lucrărilor vor fi, în principal, părinții care își transportă copiii la școala de dans și persoanele care participă la activitățile sportive desfășurate în sala de sport, locuitorii străzii Belvedere, dar și clienții și furnizorii firmelor situate în această zonă.
Ultimul proiect declarat câștigător, pentru care sunt necesari 46.509 de lei, a obținut 284 de voturi. Este vorba despre un spațiu de joacă în aer liber, care va fi realizat în curtea creșei „Mămăruța”. Unitatea de învățământ deţine o curte interioară spaţioasă unde copiii, în timpul programului, ar putea desfăşura activităţi recreative în aer liber, care vor contribui la dezvoltarea celor mici.
„Am propus această amenajare deoarece Creşa Mămăruţa deţine această curte spaţioasă în care copiii pot petrece timp de calitate. Copiii aflaţi aici sunt mici, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 3 ani, şi deplasarea lor la spaţii de joacă în aer liber, parcuri, este imposibilă. Am contactat o firmă specializată care se ocupă cu amenajări spaţii de joacă pentru copii şi mi-au propus o diversitate de echipamente şi jocuri”, afirmă inițiatorul proiectului înscris în procesul de bugetare participativă.
Pe o suprafață de 53 mp vor fi montate dale din cauciuc, iar pe 10 mp se va întinde un gazon sintetic multifuncţional. Aici va fi amplasat un complex de jocuri, compus din tobogane, leagăne și o căsuță pentru copii. 46.509 lei urmează să fie investiți aici.