17 biserici din Țara Făgărașului, sub protecția Sf. Parascheva
Locuitorii din satele din jurul Făgărașului au o legătură aparte cu Sfânta Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie.
17 biserici o au ca protectoare pe sfânta ale cărei moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Bisericile care sărbătoresc hramul astăzi sunt în satele: Berivoii Mari, Cârţa, Comăna de Jos, Crihalma, Cuciulata, Dridif, Grid, Hurez, Luţa, Porumbacu de Sus – Răsărit, Râuşor, Rucăr, Şercăiţa, Ticuşu Nou, Veneţia de Jos, Veneţia de Sus și Victoria III.
Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în apropiere de Constantinopol. La vârsta de zece ani și-a schimbat hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor. Înainte de a împlini 20 de ani, alege viața monahală. Merge la mănăstirea din Heracleea, unde se nevoiește timp de cinci ani. De aici pleacă spre Țara Sfântă, pentru a-și petrece restul vieții în locurile sfinte, astfel că rămâne într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.
Într-o noapte, la vârsta de 25 de ani, un înger îi descoperă în vis că trebuie să se reîntoarcă în locurile părintești.
Potrivit tradiției, revine acolo fără să spună cuiva cine este și de unde vine. După alți doi ani de nevoință, trece la cele veșnice. A fost îngropată ca o străină, aproape de mare.
După câțiva ani, valurile au adus la țărm, trupul neînsuflețit al unui marinar. Un sihastru i-a rugat pe câțiva creștini să-l îngroape. Aceștia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu i-au dat importanță și au pus alături trupul marinarului.
În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa i s-a arătat în vis Cuvioasa Parascheva și i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus in biserica „Sfinților Apostoli” din Kallicrateia.
Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în România în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate, pe 13 iunie 1641, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.
Din cauza ofensivei sovietice în Moldova, în martie 1944, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Mănăstirea Ciorogârla de lângă București.
Pe 27 octombrie 1944, moaștele au fost așezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în catedrala din București și duse înapoi în Catedrala mitropolitana din Iași pe 26 noiembrie 1944.
Sfânta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este cunoscuta în credința populară și sub numele de Sfânta Vineri, deoarece Paraskevi (Παρασκευή) din limba greaca înseamnă vineri.