In memoriam: Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului

IPS Antonie Plămădeală s-a născut la 17 noiembrie 1926, în Basarabia, la Stolniceşti – judeţul Lăpuşna, şi a primit la botez numele de Leonida.

A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi ale Institutului Teologic Universitar din Cluj, potrivit doxologia.ro

A intrat în monahism şi, între 1949-1956, a fost deţinut politic, fiind apoi scos din monahism şi nevoit să fie muncitor în diferite întreprinderi.

Începând cu anul 1968, şi-a reluat activitatea de cleric, la început ca secretar al Institutului Teologic din Bucureşti.

În anul 1970 a plecat în Marea Britanie unde, un an mai târziu, şi-a luat doctoratul în teologie la Heythrop College din Oxford.

În 1979 a fost episcop al Buzăului şi din 1982 arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului.

Ca mitropolit al Ardealului, s-a distins printr-o intensă activitate de refacere a lăcaşurilor de cult, întemeieri de muzee, restaurări ale unor seminarii şi de ocrotire a monumentelor religioase, istorice şi de artă.

Ierarhul s-a afirmat şi ca o importantă personalitate în cadrul întâlnirilor ecumenice, remarcabil autor de studii şi cărţi teologice. Pentru toate acestea, în anul 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Chişinău.

Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Reno Depo

Mitropolitul Antonie Plămădeală a trecut la cele veşnice la data de 29 august 2005 și a fost înmormântat în incinta Mănăstirii „Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, fiind considerat al treilea ctitor al locașului de cult.

foto: manastireabrancoveanu.ro

Între anii 1985 -2005, sub îndrumarea sa directă,  incinta Mănăstirii Brâncoveanu a fost rezidită din temelie: s-a restaurat pictura din biserica veche, împrejurul ei s-a ridicat în stil brâncovenesc, în formă de patrulater, potrivit tradiţiei ortodoxe româneşti.

În cele două săli de muzeu, aflate la mansardă, sunt expuse icoane pe sticlă şi pe lemn aparţinând secolelor XVIII – XIX, în mare majoritate executate într-o manieră naivă, în care predomină stilul brâncovenesc, lucrări de mare valoare istorică, veşminte şi obiecte liturgice, manuscrise, scrisori şi alte obiecte de artă religioasă, colecţionate de Mitropolitul Antonie Plămădeală, toate acestea mărturisind intenţia de a face din Mănăstirea Brâncoveanu un centru de spiritualitate ortodoxă şi de cultură românească.

Lucrul acesta s-a şi realizat deoarece în exteriorul incintei centrale s-a ridicat o clădire care adăposteşte „Academia de la Sâmbăta”, centru de spiritualitate creştină, artă, ştiinţă şi cultură.

În cadrul Mănăstirii se găsește și biblioteca numită generic „Mitropolit Antonie” după numele principalului său donator de carte.

Mitropolitul Plămădeală a ţinut să-i rezerve bibliotecii, încă din perioada de proiectare, un spaţiu deosebit de generos la etajul 1 al laturii sudice, unde urma să depoziteze întreaga bibliotecă personală (cuprinzând în jur de 40.000 volume), după cum menționează site-ul manastireabrancoveanu.ro


Apreciază
Distribuie