Despre comunism – Simpozion şi şcoală de vară
Academia de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a fost gazda tradiţionalului simpozion despre perioada comunistă din istoria României, în zilele 4-7 iulie. Pe lângă simpozion, organizatorii auînceput desfăşurarea şi a cunoscutei şcoali de vară pentru elevii care vor să cunoască mai în amununt despre această istorie „roşie” a trecutului nostru.
Simpozionul Internaţional este deja la a VIII-a ediţie şi a avut ca temă „Stalinizare şi destalinizare. Evoluţii instituţionale şi impact social” şi reprezintă o continuare a demersurilor începute încă din 2006. „Scopul simpozionului a fost acela de a pune în discuţie trecutul recent şi de a oferi istoricilor şi cercetătorilor români şi străini un cadru de dialog pe probleme legate de istoria comunismului din România şi din alte state, dar şi de a atrage atenţia asupra proiectului muzeal „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului”, spune prof. Florentin Olteanu, unul dintre organizatorii evenimentului.
Invitaţi pentru a participa la acest simpozion au fost cadre universitare, cercetători şi doctoranzi de la universităţi şi institute de cercetare din ţară şi din străinătate, precum Republica Moldova, Ungaria, Canada sau Slovenia.
Şcoala de vară de la Sâmbăta de Sus
Simpozionul Internaţional nu este singurul care a fost organizat în această perioadă la Academia de la Sâmbăta de Sus, ci şi o Şcoală de vară pentru elevii care vor să aprofundeze istoria recentă a României.
Şcoala de Vară este organizată în parteneriat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului” şi Fundaţia Konrad Adenauer.
Şcoala de Vară face parte din programele educaţionale derulate de IICCMER şi are ca scop o mai bună cunoaştere a perioadei 1944-1989 de către elevi. Participanţii sunt 15 elevi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, elevi în clasele X-XII la licee din mai multe oraşe din ţară, care au câştigat concursul de eseuri şi artă grafică „Ce înseamnă comunismul pentru mine?”, organizat de IICCMER. Aceştia au ocazia să audieze o serie de prelegeri susţinute de cercetători ai perioadei comuniste şi foşti deţinuţi politici. Şcoala de Vară a început în 4 iulie şi se termină în 11 iulie.
Organizatorii evenimentelor
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin cercet. dr. Cosmin Budeancă, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului”, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Fundaţia Konrad Adenauer şi Asociaţia Culturală „Mozaic” sunt organizatorii acestor evenimente. Simpozionul beneficiază de sprijinul financiar al IICCMER, al Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Făgăraş, dar şi al Fundaţiei Culturale „Negru Vodă” din Făgăraş.
(Alexandru Socaciu)