Ponta măcelăreşte posturile din Primărie

Un ordin al Guvernului Ponta încurcă socotelile Primăriei Făgăraş, care se vede nevoită să renunţe la 36 de posturi din organigramele serviciilor care aparţin de administraţia locală. Este vorba de OUG 77/2013 care decretează că toate posturile vacante din primării se şterg „cu buretele” din organigrame, cu excepţia posturilor unice. Măsura afectează nu mai puţin de 36 de posturi din mai multe servicii aflate în subordinea Primăriei.

La ora actuală Primăria Făgăraş figurează cu 49 de posturi vacante, care, deşi prinse în organigrame, nu au fost ocupate de angajaţi din varii motive: fie încă nu s-au organizat concursuri pentru ele, fie Agenţia Naţională a Funcţionarului Public nu a permis ocuparea lor. Din aceste 49 de posturi, 13 vor rămâne prinse în organigrame, fiind considerate posturi unice, restul de 36 vor fi anulate.

„Guvernul Ponta vrea redimensionarea structurilor din administraţii, lucru care se face în doi paşi. Pasul I prevede că dispar toate locurile vacante din structuri. Eu, personal, sunt nemulţumit de asta pentru că de unele posturi chiar mai aveam nevoie! Pasul II se va realiza printr-un alt act normativ şi mai drastic, care impune un anumit număr de angajaţi în primării în funcţie de numărul locuitorilor din localităţi după ultimele datele de la recensământ. La Făgăraş vor mai rămâne 70 de angajaţi în structurile care aparţin de administraţia publică, mai puţin Serviciul de Asistenţă Socială”, le-a explicat primarul Mănduc consilierilor locali la ultima întâlnire a Legislativului.

Toate serviciile sunt afectate

Afectate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului condus de Ponta sunt aproape toate serviciile din subordinea Primăriei, mai puţin cel de Asistenţă Socială, adică Biblioteca, Evidenţa Populaţiei, Muzeul, Casa de Cultură, Poliţia Locală.
Poliţia Locală, spre exemplu, a fost surprinsă de măsura guvernamentală cu câteva zile înainte de a organiza concurs pentru ocuparea a 7 posturi, printre care şi cel de secund al comandantului. Acum, cele 7 posturi dispar cu totul din organigramă fără posibilitatea de a mai fi ocupate.

La Bibliotecă situaţia este de asemenea îngrijorătoare, după ce din cele 6 posturi care existau acolo mai sunt astăzi ocupate doar 3, iar instituţia nu are nici şef. Din cauza actului normativ, toate cele trei posturi ţinute vacante vor fi anulate.

La Muzeul „Valeriu Literat”, Primăria a reuşit să se mişte destul de repede şi să facă trei angajări odată cu deschiderea circuitului expoziţional de 24 de camere, însă organigrama muzeului mai prevedea, pe lângă acestea, două posturi de muzeograf, care din păcate vor avea aceeaşi soartă cu cele de la Bibliotecă şi Poliţia Locală.

Casa de Cultură rămâne şi ea fără două posturi pe care le avea vacante. În plus, odată cu tăierea lor, structura condusă de Mihai Giuriţan nu mai poate fi direcţie din cauza numărului mic de salariaţi, aşa că acesta nu va mai fi director, ci şef de birou, asta însemnând că îi va fi redusă indemnizaţia de conducere.

Singura excepţie prevăzută prin OUG 77/2013 este Serviciul de Asistenţă Socială, unde nu se shimbă nimic în ce priveşte numărul posturilor, în sensul că au fost 52 de posturi şi vor rămâne 52 de posturi. Există o modificare şi aici, dar care nu priveşte eliminarea vreunui post, adică toţi asistenţii persoanelor cu handicap vor fi consideraţi personal contractual în cadrul SAPS. Numărul lor este fluctuant de la an la an, în acest moment fiind 145 de asistenţi care primesc salarii.

Evidenţa Populaţiei, fără şef

Proaspat Alb
Mara Mares_parlamentare 2024
Reno Depo
Dentistry Tour
Florian Shaorma

De mai bine de un an Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Făgăraş nu mai are şef. Nimeni n-a putut să ocupe această funcţie prin concurs pentru că nu exista aprobare din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarului Public (ANFP). Culmea, funcţia nu este considerată post unic, aşa că a dispărut şi ea cu totul din organigrame, în ciuda eforturilor consilierilor locali de a o menţine.
Dacă la restul instituţiilor consilierii au mai închis ochii şi au votat desfiinţarea posturilor pentru că nu aveau ce face în faţa unei ordonanţe de urgenţă, de această dată s-au impus. Consilierul Virgil Husea (PNL) a propus să nu fie desfiinţat postul de şef de birou, iar reprezentanţii Primăriei să facă lobby la ANFP pentru păstrarea lui. A doua zi după decizia lor, primarul a fost la Bucureşti la ANFP, însă aici reprezentanţii Agenţiei nici nu au vrut să audă de menţinerea postului.

În cele două structuri de Evidenţă a persoanei şi Stare civilă lucrează acum 9 persoane. Dacă postul de şef birou ar fi fost acceptat în continuare de ANFP, acesta ar fi fost cel de-al zece-lea. Pentru că nu s-a întâmplat aşa, nimeni nu poate fi angajat cu răspunderi de şef, iar toată munca de contrasemnare a actelor revine secretarului Primăriei Făgăraş, Laura Giunca.organigrame

Arhitectul şef la un pas de retrogradare

Pentru ca structura condusă de arhitectul şef al oraşului, Liliana Boer, să rămână direcţie avea nevoie de minim 15 angajaţi. Şi de aici s-au tăiat două posturi vacante, iar arhitectul şef al oraşului a fost foarte aproape de a-şi pierde funcţia de director. „Am mutat în subordinea arhitectului alte posturi, respectiv unul de administrare a parcărilor care este vacant şi unic şi altul de ecarisaj care este ocupat. Cu acestea, structura poate rămâne direcţie”, a spus Mănduc.
După votul de principiu al consilierilor locali, primarul a mers cu organigramele spre aprobare la ANFP la Bucureşti. A primit avizul pentru ele, cu tăierile de rigoare, iar următorul pas este ca la finalul acestei luni, organigramele să fie din nou introduse în plenul Legislativului pentru votul final.

De la 400 la 70 de angajaţi

Din Primăria Făgăraş salariaţii şi posturile dispar pe capete. La început numărul posturilor a fost redus din motive juste; în 2008 aici figurau 400 de posturi şi o droaie de angajaţi care luau salarii mai mult decât cheltuia administraţia pe lucrări publice. S-au redus în vreo două etape până la 286 de posturi, iar acum mai sunt 271 de posturi.

Din acestea vor mai rămâne 235 de posturi, 36 dintre ele (care acum sunt neocupate) fiind desfiinţate. Mai sunt neocupate alte 13, dar acestea fiind posturi unice, vor rămâne în continuare în organigrame.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie