Elevii revin în bănci din 5 mai, dacă rata de infectare este sub 1/1.000 de locuitori. Situația școlilor din Țara Făgărașului
Ministerul Educației a renunțat la culori și scenarii colorate pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică. Singurul criteriu care va fi luat în calcul este incidența cazurilor de infectare din fiecare localitate: sub sau peste 1 la 1.000 de locuitori.
Într-o emisiune la Antena 3, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat luni seara cele mai recente modificări în privința prezenței elevilor în instituțiile de învățământ.
„Miercuri, 5 mai, vor merge la școală, cu prezență fizică, absolut toți copiii din grădinițe, toți elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare.
Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a, din localitățile cu rata de infectare sub 1/1000 de locuitori (aproximat 1800 de localități), vor merge, de asemenea, la școală de miercuri, 5 mai, cu prezență fizică.
Ceilalți elevi, din clasele V, VI, VII, IX, X, XI, din localitățile unde rata de infectare este peste 1/1000 de locuitori vor începe școala miercuri, 5 mai, în sistem online (aproximativ 1.400 de localități).
Săptămâna viitoare, de luni, 10 mai, vor începe școala toți elevii claselor terminale: a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cu prezență fizică, indiferent de scenariul în care se află localitatea.
Școlile speciale, în care învață peste 27.000 de elevi, vor începe cursurile pentru prima dată după multe luni, cu prezență fizică, indiferent de scenariu”, a declarat ministrul Educației.
Distanțarea fizică, purtarea măștii și respectarea regulilor de igienă rămân obligatorii în instituțiile de învățământ.
Cîmpeanu a mai spus și că, la nivel național, trendul ratei de infectare este descrescător.
Așadar, următoarele opt săptămâni de școală se vor desfășura după două scenarii:
- scenariul 1 – participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
- scenariul 2 – participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor, a elevilor din învățământul primar și a elevilor din anii terminali; participarea în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
În Țara Făgărașului, 29 de instituții de învățământ se află în scenariul 2, potrivit Hotărârii nr. 125/2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov:
- Școala Gimnazială Cincu
- Grădinița cu Program Normal Cincu
- Grădinița cu Program Normal Toarcla
- Școala Primară Toarcla
- Școala Gimnazială Homorod
- Grădinița cu Program Normal Homorod
- Grădinița cu Program Normal Jimbor
- Școala Primară Jimbor
- Grădinița cu Program Normal Mercheașa
- Școala Primară Mercheașa
- Școala Gimnazială Recea
- Grădinița cu Program Normal Berivoi
- Grădinița cu Program Normal Dejani
- Școala Primară Dejani
- Grădinița cu Program Normal Gura Văii
- Grădinița cu Program Normal Recea
- Grădinița cu Program Normal Săvăstreni
- Grădinița cu Program Prelungit Rupea
- Grădinița cu Program Normal Fișer
- Grădinița cu Program Normal Rupea Gară
- Liceul ‘Șt.O.Iosif’ Rupea
- Școala Gimnazială Rupea
- Școala Primară Fișer
- Școala Gimnazială Ticuș
- Grădinița cu Program Normal Cobor
- Școala Primară Cobor
- Grădinița cu Program Normal Ticușu Vechi
- Școala Gimnazială Viștea de Jos
- Grădinița cu Program Normal Viștea de Jos
Toate celelalte instituții de învățământ din Țara Făgărașului se află în scenariul 1.
Scenariile de funcționare în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov se vor actualiza în vineri, 7 mai, potrivit Prefecturii Brașov.
Școala se va încheia pe 25 iunie, după aproximativ 8 săptămâni de cursuri.