Premierul Ciucă transmite primarilor să rezolve problema budelor din curțile școlilor

foto: digi24.ro

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marți, 30 august, că ministerul Educației și cel al Internelor au termen până la finalul anului pentru a rezolva problema toaletelor din curțile școlilor. „Nu admit niciun fel de scuză!”, a subliniat premierul, potrivit Ziare.com.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a relatat că anul trecut două treimi din bugetul Ministerului Educaţiei alocat pentru conformarea toaletor din curţile şcolilor s-a întors la bugetul de stat, pentru că autorităţile locale nu au folosit această linie de finanţare.

„Din păcate avem încă şcoli în care suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat, sunt încă şcoli care au toaleta în curte şi am înţeles că există o perspectivă şi un plan la nivelul Ministerului Educaţiei astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a precizat că „eu cred că putem, aşa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenţia şi resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această probleme. Nu cred că este nevoie de altceva decât de voinţă şi coordonare cu autorităţile locale. Chiar vă rog, să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât, până în momentul în care pot să să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm depre acest subiect”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a luat cuvântul şi a vorbit despre situaţie.

„Un alt aspect este cel al toaletelor în curte. Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei, am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli. Aş vrea să vă spun că, în urmă cu trei, patru ani, aveam mult peste 2.000 de şcoli, grupuri sanitare neconforme”, a spus ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

Zambete la cafea - Maria Visu
Mija - parlamentare 2024
Mara Mares_parlamentare 2024
Florian Shaorma
Dentistry Tour

Sorin Cîmpeanu a mai precizat: „vă spun cu maximă onestitate, anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pe această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-a întors la bugetul de stat, ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite. În opinia mea, e greu de înţeles acest lucru”.

Premierul a intervenit: „domnule ministru Cîmpeanu, domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă”.

Nicolae Ciucă a continuat: „nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”.

Nu mai puțin de 22,4% din populația României are încă toaleta în curte, fapt ce plasează țara noastră pe primul loc, cu cel mai mare procent în Uniunea Europeană, arată o statistică Eurostat publicată la începutul anului trecut. Media Europei este sub 0.5%, iar țări precum Bulgaria și Lituania nu depășesc 10%.


Apreciază
Distribuie