Mașini îngropate de avalanșă în Munţii Făgăraș (VIDEO)
O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, sâmbătă seară, în Munţii Făgăraş, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube şi acoperind maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine, potrivit Spot Media.
În cabană se aflau în jur de 40-50 de persoane, turiști și personal, a spus la Digi 24, șeful Salvamont. Oamenii au refuzat evacuarea, dar nu sunt persoane rănite. Informaţia a fost făcută publică de o organizaţie care monitorizează avalanşele şi care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale.
„O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, anunţă, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.
Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanşe în Carpaţi, precizând că avalanşa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica. De asemenea, Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.
În urma ninsorilor masive și a vântului, riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei).
„Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizează salvamontiştii.
Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor. „Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş – n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.
Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi. Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.