Poluare pe un râu din Munţii Făgăraş, acuză Agent Green. Cel mai rar pește din Europa, în pericol

captură video Agent Green

Agent Green reclamă că, din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, pește contemporan cu dinozaurii descoperit anul trecut, cel mai rar din Europa.

„Ultimele 58 de exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munţii Făgăraş. Echipa de investigaţii Agent Green a identificat în ultimele 24 de ore o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secţiunii râului Vâlsan unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de peşte mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra”, au scris, marţis eară, pe Facebook, reprezentanţii Agent Green.

Aceştia postează filmări realizate în aval de exploatarea forestieră şi afirmă că acolo apa este limpede chiar dacă zăpada se topeşte masiv.

„Sursa poluării prezentate în sesizarea transmisă atutorităţilor publice centrale este reprezentată de procesul de exploatare aferent APV -tăieri de conservare având Nr. SUMAL 2200013106710 localizat în jurul coordonatelor: latitudine 45°22’07.1″N şi longitudine 24°43’33.6″E. (…) S-au utilizat utilaje grele în perioadele în care solul era vulnerabil aflându-se într-o stare de umiditate crescută”, a mai transmis organizaţia.

Asociaţia cere autorităţilor publice centrale să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislaţiei de mediu şi silvice şi să ia măsuri în consecinţă. De asemenea, activiştii de mediu cer să oprească imediat şi definitiv orice lucrări şi amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului şi să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele.

Stihl
Proaspat Alb
Dentistry Tour
Mija - parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Stand-up

Un număr de 58 de exemplare de asprete, specie considerată fosilă vie şi, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri, au fost găsite anul trecut în râul Vâlsan din Munţii Făgăraş.Descoperirea a avut loc în urma unei acţiuni de inventariere care a durat o săptămână şi în care au fost implicaţi şi nouă biologi. Proiectul este dezvoltat şi desfăşurat de către Fundaţia Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizaţie de conservare a vieţii sălbatice înfiinţată în lume.

„Moment istoric pentru legendarul şi enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar peşte din Europa şi poate chiar din lume dar şi pentru conservarea din România şi nu numai. Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munţii Făgăraşului. Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supravieţuieşte această specie considerată fosilă vie şi, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariţiei. În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfăşurat cea mai amplă acţiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea şi în râurile Argeş şi Doamnei) şi până astăzi”, anunţa atunci Fundaţia Alex Găvan.

Pește contemporan cu dinozaurii, descoperit într-un râu din Munții Făgăraș


Apreciază
Distribuie