Pictorul Ștefan Câlția, câștigător al Premiilor Radio România Cultural
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXII-a, şi-a desemnat câştigătorii la Teatrul Odeon din București, luni seară. Printre premianți se află pictorul Ștefan Câlția, alături de Mircea Cărtărescu – proză și Cristian Mungiu – film.
Ștefan Câlția a fost desemnat câștigător la categoria ARTE VIZUALE pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția).
La categoria PROZĂ, premiul i-a revenit scriitorului contemporan Mircea Cărtărescu pentru romanul „Theodoros”, iar la categoria FILM a fost desemnat câștigător filmul „R.M.N.’’, scenariul și regia Cristian Mungiu. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.
Pictorul Ștefan Câlția s-a născut pe 15 mai 1942, la Brașov. La scurt timp după nașterea sa, familia s-a mutat în Făgăraș. Ștefan Câlția și-a petrecut o mare parte a copilăriei în Șona, satul bunicilor. Spațiul geografic și afectiv din Șona este prezent în diverse moduri în arta sa. Tânărul Ștefan Câlția a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, apoi ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție. Din 1972 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
S-a încadrat în genul picturii realismului fantastic, fiind probabil cel mai important reprezentant al acestui gen. Operele lui Ștefan Câlția au fost expuse în Norvegia, Elveția, Țările de Jos, Danemarca și în România. Vara, pictorul se retrage în casa bunicilor din Șona, veche de peste 100 de ani, fără apa și curent electric. Aici îi învață pe copii să iubească trecutul.