Dezastrul de pe Valea Sâmbetei, sesizat de deputata Diana Buzoianu la Ministerul Mediului și Garda de Mediu

foto: Agent Green și Horia Petrovanu

Deputata USR Diana Buzoianu a sesizat Garda de Mediu şi Ministerul Mediului privind şantierul deschis lângă Poiana cu brânduşe de pe Valea Sâmbetei, după ce imagini cu dezastrul din zona pitorească de la poalele Munților Făgăraș, în plin Sit Natura 2000, au circulat din nou pe internet și au devenit virale, stârnind furia oamenilor din zona Făgărașului, dar și a iubitorilor de natură din toată țara. Constructorul este un preot din județul Neamț, iar lucrările sunt realizate de o firmă din același județ. 

Vicepreşedintă a Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, Diana Buzoianu a trimis sesizări Gărzii de Mediu şi Ministerului Mediului privind şantierului deschis lângă Poiana cu brânduşe de pe Valea Sâmbetei, din comuna Sâmbăta de Sus. Din informaţiile furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Braşov rezultă că lucrările nu respectă prevederile impuse prin acordul de mediu şi autorizaţia de construire, transmite News.ro.

„Am, ca parlamentar, obligaţia de a lămuri cum un colţ de rai este distrus cu, aparent, toate autorizaţiile şi avizele de la autorităţi. Adică lucrările se pare că sunt «acoperite» din punct de vedere legal. Toate autorităţile arată, surprinzător, că nu putea să existe un impact negativ. Nu e prima dată când hârtiile autorităţilor sfidează realitatea. Şi nici nu va fi ultima dată, dacă nu vor începe să existe consecinţe. Am cerut Ministerului Mediului să trimită Corpul de control tocmai pentru a exista consecinţe pentru această situaţie aberantă”, declară deputata USR Diana Buzoianu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

După ce a fost semnalată public situaţia de lângă Poiana cu brânduşe, deputata a adresat întrebări Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov şi Primăriei Sâmbăta de Sus cu privire la legalitatea şantierului cu un vădit impact negativ asupra mediului înconjurător. Din răspunsul APM Braşov rezultă că proiectul „Construire cabană turistică” are emisă o decizie din partea acestei autorităţi. Dar chiar acest document menţionează că trebuie respectate condiţii stricte pentru lucrările din zonă: să nu fie aduse prejudicii florei/faunei/habitatelor, nu poate fi creat un drum de acces nou pentru a transporta acolo materialele necesare construcţiei.

Cu alte cuvinte, şantierul nu respectă limitările impuse prin acordul de mediu şi autorizaţia de construire, cu consecinţa distrugerii unei porţiuni semnificative din aria naturală, de o deosebită importanţă, mai spune sursa citată. În acest context, USR solicită ministrului Mediului să trimită Corpul de control pentru verificarea situaţiei. De asemenea, USR sesizează Garda de Mediu pentru a dispune cercetările la faţa locului care se impun şi sancţiunile legale aferente.

Cine este constructorul

Deși în materialul filmat de Agent Green în 2022 este blurat afișul cu beneficiarul șantierului din creierii munților, o persoană care a trecut prin zonă a fotografiat afișul și l-a expus pe Facebook. Este vorba despre Grigore Radu Gheorghe, cu domiciliul în județul Neamț, localitatea Nechit, adică starețul Zenovie. Lucrările sunt realizate de o firmă tot din județul Neamț, Panagaica SRL.

„Nu înteleg de ce ati blurat datele de pe afisul șantierului, legea OBLIGĂ ca toate informațiile sa fie publice. Așadar, beneficiarul viitoarei “cabane turistice” este o persoana fizică: Grigore Radu Gheorghe. O simplă căutare pe Google arată că este vorba despre starețul Mănăstirii Nechit, Neamț. Așadar, da, poate fi vorba de turism monahal mai ales că, în vecinătate, se află Chilia Părintelui Arsenie Boca.

De fapt ăsta este interesul: să facem mai usor accesul pelerinilor catre chilie. Cu autocarul, de preferat. Până acum erau relativ putini cei care se încumetau să ia la picior toată Valea Sâmbetei! Ori, potentialul financiar al locului e uriaș, de ce să-l lăsăm sa se iroseasca?! Revenind la constructie: zona e intravilanul comunei Drăguș. Da, intravilan! Terenul viitoarei cabane a foat donat starețului de…. proprietarul Cabanei Sâmbăta! Da, chiar el! Inițial, staretul a cerut autorizatie pentru “mănastire și chilii”, o constructie megalomanică. I s-a respins cererea. A revenit cu solicitare pentru cabana turistica 2 cladiri s+p+m. Dosarul depus la CJ Brașov are toate avizele necesare.

Zambete la cafea - Maria Visu
Primaria Jibert - Craciun 2024
Primaria Sercaia - Craciun 2024
Stihl - decembrie
Benzinariile Recea si Soars - Craciun 2024

Da, TOATE! Chiar si de la Agenția Națională a Ariilor Protejate! Cred că, la cât de prietena e biserica cu politica, dosarul ar putea cuprinde si niște avize în plus! Data viitoare, când o să-i mai vedeți pe alesi în poze cu stareți, arhiepiscopi, mitropoliti, să vă gânditi la Valea Sâmbetei. Pardon, Valea Arsenie Boca!” – a fost mesajul postat pe facebook la clipul celor de la Agent Green.

Dezastrul a revenit în atenția publică

Dezastrul ecologic a revenit în atenția publicului larg la începutul acestui an, după ce persoane care au vizitat zona s-au declarat șocate de ce au văzut, au fotografiat „minunea” și au postat pozele pe Facebook. Fotografiile s-au viralizat pe internet printre locuitorii din Țara Făgărașului, apoi la nivel național.

„Niciunde nu sunt brandusele mai frumoase ca pe Valea Sambetei, in Fagaras, imi spunea candva cineva. E o splendoare, nu iti poti imagina cat e de frumos! N-am ajuns niciodata sa vad brandusele acolo si cine stie daca le voi mai vedea.” / „Locul acesta avea si pentru mine o doza de sacru – iar felul in care este acum distrus mi se pare un sacrilegiu. E incredibil cu cata patima putem distruge tot ceea ce este frumos în jurul nostru.” «Între timp mafia-și continuă „opera”» / „Scârbă infinită.”, sunt doar câteva dintre reacțiile miilor de persoane care au distribuit fotografiile realizate la poalele Munților Făgăraș.

Nemulțumirile au ajuns și pe fundația construcției:

foto: Agent Green

Cazul a fost semnalat prima dată în octombrie 2022

Distrugerile provocate în plin Sit Natura 2000 au fost semnalate încă din toamna anului 2022 de Agent Green. Reprezentanţii organizaţiei neguvernamente pentru protecţia mediului au reclamat că se construiesc o mănăstire şi un drum de acces. Aceştia au prezentat imagini cu utilaje care lucrează pentru amenajarea terenului pe munte, precum şi panoul de şantier care indică faptul că în acel loc se ridică o cabană al cărui beneficiar este o persoană fizică. Arhitectul şef al Consiliului Judeţean Braşov a declarat la acea vreme, pentru Agent Green, că viitoarea construcţie are toate avizele, inclusiv de la Ministerul Mediului, dar că accesul ar urma să se facă pe traseul turistic existent, fiind contrazis de imaginile filmate la fața locului.

„Proiectul a obţinut toate avizele, şi de la Ministerul Mediului, de la toate instituţiile care au fost solicitate în certificatul de urbanism”, a declarat Adrian Ibănescu, arhitectul şef Consiliului Judeţean Braşov. Detalii aici.


Apreciază
Distribuie