Gheorghe Roșculeț, despre întâlnirea cu Traian Herseni și studiul cetelor din Țara Făgărașului, la „Povești cu suflet”

Gheorghe Roșculeț – doctor în filosofie, fost conferențiar universitar în cadrul Facultății de Sociologie și Comunicare de la Universitatea Transilvania din Brașov, deputat în legislatura 2000-2004 și fost profesor la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș – a fost invitatul Dianei Gribincea la podcastul „Povești cu suflet”.

Făgărășeanul a povestit cum a contribuit la crearea comunelor Drăguș și Sâmbăta de Sus și cum a fost întâlnirea cu Traian Herseni, personalitate marcantă a sociologiei, antropologiei și etnologiei românești.

Traian Herseni a fost un om de științe sociale, jurnalist și personalitate politică. S-a născut în Comitatul Făgăraș, actualmente Județul Brașov, în anul 1907. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie din București, s-a specializat la Berlin, iar doctoratul l-a susținut în Litere si Filosofie în anul 1934.

Remarcat mai întâi ca discipol favorit al lui Dimitrie Gusti, el a contribuit la înființarea școlii românești de sociologie rurală în anii 1920 și începutul anilor 1930 și a participat la grupuri de studiu interdisciplinare și excursii pe teren. Traian Herseni a definit metoda monografică drept studiu pe teren, multilateral și intensiv, al unei unități sociale sau fenomen social. Iar ca trăsătură principală îi observă caracterul interdisciplinar și multi-metodologic. A trecut la cele veșnice în anul 1980, lăsând în urmă o impresionantă carieră de cercetător.

Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN
Royall Security - Craciun 2024
Primaria Sercaia - Craciun 2024

Podcastul poate fi urmărit în fiecare miercuri seara pe pagina de Facebook „Povești cu Suflet” și pe contul de YouTube FăgărașLive.


Apreciază
Distribuie