Proprietarul stânei din Dăișoara, sub control judiciar. Este acuzat de că a exploatat un copil de 12 ani
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectua percheziții domiciliare, miercuri, 3 aprilie, iar o persoană a fost reținută pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, în formă continuată.
Persoana cercetată ar fi primit și adăpostit un minor de 12 ani la o stână din comuna Ungra. În diferite perioade din anii 2022 și 2023, bărbatul ar fi supus la muncă grea minorul, care, din cauza vârstei fragede, nu putea exprima un consimțământ liber.
„Acesta ar fi abuzat de autoritate conferită de funcția publică deținută, în cadrul comunității rurale și totodată ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore (provenită dintr-o familie cu mai mulți copii minori, cu o situație materială precară, la limita sărăciei și cu un nivel de instrucție extrem de scăzut) oferind și dând bani părinților victimei, în schimbul consimțământului acestora ca minorul să fie transferat la respectiva așezare păstorească”, informează IPJ Brașov.
Anchetatorii susțin că, inițial, minorul mergea la școală și ar fi prestat diverse munci la grajduri, după orele de curs, de la ora 12 până spre miezul nopții. Ulterior, băiatul a abandonat școala și a rămas permanent la stână, unde ar fi continuat să fie supus la munci grele, neplătite, și adăpostit într-un spațiu impropriu, fără minime condiții de igienă.
Pentru munca depusă, copilului i-ar fi fost oferite diferite cantități de tutun, pentru a-și confecționa țigări, și o masă pe zi. (vezi și Copil ţinut sclav într-o cuşcă la o stână din comuna Ungra, timp de cinci ani)
Procurorii D.I.I.C.O.T Brașov au formulat miercuri, 3 aprilie, propunere de arestare preventivă a bărbatului însă judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a dispus măsura controlului judiciar; procurorii au formulat contestație față de hotărârea instanței.
Potrivit IPJ Brașov, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, se arată în comunicatul de presă al IPJ Brașov.