Viețile femeilor făgărășene din rezistența anticomunistă, într-un spectacol la Cetatea Făgăraș

sursa foto: Facebook/ Share location: Rezistența Făgăraș

Istoria întâlnește Teatrul în cadrul proiectului „Share Location:Rezistența Făgăraș”, condus de cercetătoarea Ioana Hașu-Georgiev (foto, dreapta), care aduce în fața publicului larg viețile femeilor eroine implicate în mișcarea anticomunistă din Munții Făgăraș.

Spectacolul documentar ajunge în Cetatea Făgăraș, la  Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”, pe 13 iunie, de Ziua Eroilor/Înălțare, pentru a conecta publicul cu amintiri și emoții latente.

„Share location este spațiul de care avem nevoie pentru a ne uita în urmă, la viața părinților și bunicilor noștri, iar apoi în noi, la urmele pe care trecutul recent le-a lăsat. E primul pas în procesul de conștientizare a postmemoriei represiunii comuniste în societatea contemporană”, tspun organizatorii.

Proiectul a debutat la Sibiu, cu un atelier pentru copii desfășurat în luna aprilie la Scoala Andreiană. Evenimentul a oferit copiilor oportunitatea de a explora teme precum cenzura și propaganda, condițiile din închisorile politice, precum și modul în care această perioadă este prezentată în cărți și manuale. De asemenea, au fost discutate detalii relevante, cum ar fi vârsta la care erau arestați cei considerați „dușmani ai poporului” și dieta lor zilnică bazată pe rațiile alimentare stabilite abuziv, scrie Ora de Sibiu.

Stand-up
Proaspat Alb
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN
Mara Mares_parlamentare 2024

Ioana Hașu-Georgiev, coordonatoarea proiectului, jurnalist cu experiență în presa națională, este originară din Făgăraș. Cu un master obținut la Central European University în 2015 și o acreditare de cercetător independent la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității în 2011, făgărășeanca explorează aspecte mai puțin cunoscute ale luptei anticomuniste. Se concentrează pe rolul femeilor în mișcarea de rezistență, pe concepte precum postmemoria și trauma transgenerațională, pe fenomene cum ar fi amnezia traumatică și pe legătura dintre uitare, rememorare și vindecare. Recent, Ioana și familia ei au decis să se mute la Sibiu.

Proiectul „Share Location:Rezistența Făgăraș” este co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și este derulat în cadrul Institutului de Cercetare Făgăraș.

Citește articolul integral pe Ora de Sibiu.


Apreciază
Distribuie