Verificările făgărăşenilor care au cerut subvenţie la încălzire nu s-au încheiat
• Din această iarnă ar putea primi subvenţii la încălzire şi cei care folosesc energie electrică pentru încălzirea locuinţei. Guvernul a pregătit un proiect de ordonanţă prin care stabileşte cine va primi ajutoare pentru încălzire, în sezonul rece 2013-2014. În documentul publicat pe site-ul Ministerului Muncii se arată că şi consumatorii care se încălzesc cu energie electrică pot primi ajutoare. Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până la 4 august.
Au declarat neadevăruri, dau banii înapoi!
Iarna trecută în jur de 2.100 de făgărăşeni şi-au depus dosare la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei pentru a beneficia de subvenţia la încălzire. Aproape toţi au arătat că se încălzesc pe gaz metan, dar au fost şi câţiva (55 la număr) care folosesc lemne. Din toamnă, dacă legea va fi modificată în conformitate cu proiectul de ordonanţă, va apărea o nouă categorie se subvenţionaţi, aceia care folosesc curentul electric.
Consilierul Mihai Ionescu din cadrul SAPS spune că până la ora aceasta încă nu au fost verificaţi toţi cei 60% din făgărăşenii care au primit subvenţie.
„Controalele sunt încă în desfăşurare şi vor dura până la 1 septembrie. Pe 12 făgărăşeni care au declarat fals i-am prins încă de la începutul verificărilor, aşa că n-au apucat să primească subvenţia. Pe parcurs au mai fost descoperite alte familii de către Direcţia Finanţelor Publice Braşov, care aveau conturi de peste 3.000 de lei în bancă. Ei au apucat să primească subvenţiile, dar vor da banii înapoi. Peste două săptămâni avem un control de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţii Sociale (AJPIS), care va decide dacă, pe lângă recuperarea sumelor, cei în cauză vor plăti şi amenzi. Ajutoarele trebuie înapoiate în termen de trei luni la Serviciul de Taxe şi Impozite Făgăraş, iar de acolo vor fi viraţi într-un cont la AJPIS”, spune consilierul Mihai Ionescu.
În octombrie se depun dosarele
De la an la an Guvernul a înăsprit tot mai tare condiţiile pe care trebuie să le îndeplineacă o familie sau o persoană pentru a putea primi ajutor la încălzirea locuinţei. Pentru prima dată după mult timp, iată că vine şi cu o permisiune, aceea de a acorda subvenţie şi celor care folosesc energie electrică pentru a se încălzi.
Dosarele pentru primirea ajutorului vor fi depuse abia în luna octombrie la Serviciul de Asistenţă Socială. 60% din dosare vor fi verificate aleatoriu şi de această dată, prin efectuarea unor anchete sociale.
Valoarea ajutoarelor pentru curent electric va oscila între 240 lei/lună pentru familiile cu venituri lunare pana la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru familiile cu venituri de până la 615 lei/persoană.
Subvenţiile se calculează diferit în funcţie de modul de încălzire. Cuantumul ajutoarelor pentru gaze naturale variază între 262 lei/lună pentru familiile cu venituri lunare de până la 155 lei şi 20 lei pentru cele cu venituri de până la 615 lei/lună. Ajutoarele pentru energie termică în sistem centralizat menţin sistemul actual, valoarea acestora ajungând până la compensare procentuală de 90% din factura pentru energia termică. Familiile care se încălzesc cu lemne beneficiază de un ajutor lunar pentru cuprins între 54 de lei, în cazul veniturilor lunare până la 155 lei/persoană, şi 16 lei, în cazul veniturilor lunare până la 615 lei/lună.
(Cristina Cornilă)