VIDEO | Share Location: Rezistența Făgăraș, un spectacol intens ce te provoacă la reflecție

foto: Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”

Premiera spectacolului a avut loc în Făgăraș, în seara de joi, 13 iunie, în Crama Cetății. O echipă de cinci oameni a transpus în scenă un capitol prea puțin cunoscut și conștientizat din istoria recentă a României: femeile rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului și urmele comunismului în societatea contemporană, dincolo de granițe geografice.

Zeci de făgărășeni, tineri și adulți, au urmărit piesa de teatru documentar și au participat apoi la dezbaterea despre suferința femeilor (soții, mame, surori, fiice) rămase acasă după ce bărbații au început lupta împotriva comunismului, un sistem politic asupritor și totalitar. Bătute, amenințate, anchetate și cu securitatea mereu pe urmele lor, femeile rezistenței anticomuniste au rămas devotate și sprijin bărbaților lor, chiar dacă aceștia fugiseră în munți, fuseseră arestați sau omorâți de comuniști.

„E nevoie ca poveștile acestea să primească o voce, iar  teatrul poate face asta într-un mod extraordinar, poate da voce. E nevoie nu numai să auzi povestea, ci s-o auzi în atmosfera în care ea se poate înțelege. În plus, teatrul creează spațiul de dezbatere. Asta ne-am dorit să creăm: un spațiu de reflecție și de dezbatere, pentru că el nu există”, a explicat Ioana Hașu-Georgiev, coordonatoarea proiectului și responsabila de documentare.

„Am vrut să găsesc un răspuns la întrebarea: de ce avem o societate semi-bolnavă? Pornind de la decor (n.r. o cușcă transparentă), ne putem gândi ce înseamnă pentru noi libertatea: avem o libertate transparentă, dar într-o cușcă. Când e liber într-adevăr un om? Atunci când nu îi este frică de nimic! Tot textul este legat, ca un șir de mărgele, pe o rugăciune, pe Tatăl nostru. În același timp, contrariul sunt textele lui Lavrenti Beria, acest tovarăș care a scris cartea ′Cum să distrugi un stat′. Am încercat să îmbin trecutul cu prezentul”, a explicat László Vadas, textierul și regizorul spectacolului.

În fiecare moment al piesei de teatru, actrița Rada Constantinov poartă spectatorul într-un roller-coaster de trăiri:

Iată și câteva dintre reacțiile spectatorilor:

„… nu am respirat 45 min. Un spectacol atât de puternic cu trimitere la reflecție, poate chiar rol de vindecare, model de credință și determinare. Regie, scenografie, sonorizare și interpretare plină de înțelegere a fenomenului”

a scris Daniela Graură într-o postare pe Facebook.

„O experiență care merită trăită. Și retrăită. Pentru că avem mult de conștientizat, de digerat, de vindecat. De iertat și mers mai departe altfel.”

Natalia Corlean

„A fost ca o liturghie, la capătul căreia nu se cuvine să vorbești, ci doar să te împărtășești cu speranță, cu iertare, cu bunătate. De fapt nu pot să scriu ce am văzut și simțit. Uneori, sentimentele nu pot fi puse pe hârtie. Trebuie voi să vedeți, să trăiți, să simtiți, să lăsați lacrimile să iasă din rana sufletului.”

Sorin Mănduc

„Cutremurător, profund, revelatoriu. Cam așa putem descrie minimalist experiența din această seară la PREMIERA piesei de teatru documentar SHARE LOCATION: REZISTENȚA FĂGĂRAȘ.

Mulțumim Ioana Hașu-Georgiev și super echipa proiectului! Ați făcut o treabă extraordinară! Ne-ați ajutat să trăim, să înțelegem mai mult, să problematizăm.”

Asociația  Doamna Maria Brâncoveanu

Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN
Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo
Proaspat Alb

Piesa urmează să fie jucată:

  • sâmbătă, 15 iunie – ora 19.00 – Căminul Cultural Mândra
  • vineri, 21 iunie, Șura Culturală Gușterița – Sibiu
  • sâmbătă, 20 iulie, Teatrul Bis – Sibiu
  • vineri, 26 iulie – Recea
  • duminică, 28 iulie – Șona
  • vineri, 23 august – Memorialul Închisoarea Pitești
  • duminică 25 august – Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea

La toate spectacolele, accesul publicului este liber. Accesul copiilor nu este permis la eveniment din cauza impactului emoțional pe care îl poate avea spectacolul asupra lor. Vârsta recomandată: 16+.

Echipa spectacolului este formată din:

  • László Vadas – text și regie
  • Rada Constantinov – actriță
  • Mihaela Popescu – scenograf
  • Ionuț Marinache – lumini și sunet
  • Ioana Hașu-Georgiev – documentare și coordonator proiect

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat de Institutul de Cercetare Făgăraș.

 

Proiectul este dedicat memoriei Eugeniei Comanici și sutelor de femei din Țara Făgărașului care și-au riscat viața luptând pentru valorile în care credeau, chiar dacă acest lucru a însemnat să se opună unui regim brutal.

 


Apreciază
Distribuie