Interviu cu Matei Steavu, absolventul cu cea mai mare medie din Făgăraș la Bacalaureat

Matei Steavu / arhiva personală

Unul dintre cei trei șefi de promoție de la Colegiul Național „Radu Negru” este cel mai bun absolvent din oraș. Matei Steavu a obținut media 9,85 la Bacalaureat, cea mai mare din Făgăraș.

În interviul acordat Bună Ziua Făgăraș, Matei povestește despre experiențele și strategiile care l-au ajutat să atingă această performanță notabilă. Absolventul își va continua studiile la Universitatea Transilvania din Brașov, fiind pasionat de elementele de hardware ale calculatorului. După ce va finaliza cursurile Facultății de Inginerie electrică și știința calculatoarelor, făgărășeanul își dorește să rămână în România, dar nu exclude posibilitatea de a-și construi o carieră profesională în afara țării. Matei Steavu are și un mesaj pentru cei care vor susține bacalaureatul anul viitor.

 

Felicitări pentru performanță! Cum ai primit vestea rezultatelor și cum te simți acum, după ce ai obținut cea mai mare medie din Făgăraș la Bacalaureat?

Vestea rezultatelor am primit-o cât timp eram în mașină, în drum spre Făgăraș, revenind din Cluj. Am fost foarte fericit si mulțumit, munca răsplătindu-se în final. Pe lângă aceasta, sunt mândru de faptul că am avut cea mai mare medie din Făgăraș.

Povestește-ne cum te-ai pregătit pentru examen. Ai avut o strategie anume? A fost o rutină strictă sau ai avut o abordare flexibilă?

M-am pregătit treptat, permițându-mi timp să repet și să învăț toate formulele și operele. Pe lângă aceasta, am și citit operele pentru Limba română, am învățat pe de rost poeziile si mi-am făcut portofolii cu materialele din anii precedenți. O altă strategie pe care am aplicat-o este de a îmi separa în părți mai mici comentariile la Limba română pentru a le învăța mai ușor. Totuși, nu pot zice că am avut o rutină strictă, mai degrabă aveam obiective cât mai realiste, precum să fac un subiect de matematică/informatică și să repet o operă pe zi.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat- o în timpul pregătirii și cum ai depășit-o?

Cea mai mare provocare a fost lipsa de motivație pentru a învăța toate comentariile, problemă rezolvată prin împărțirea în părți mai mici a acestora. prin învățarea poeziilor pe de rost și citirea romanelor.

Ai avut vreun profesor sau mentor care te-a ajutat în mod special în pregătirea ta? Cum te-a influențat?

Am avut trei profesori care m-au ajutat în mod special. În primul rând, tatăl meu (care este profesor de informatică) m-a ajutat mereu dacă aveam vreo întrebare. În al doilea rând, profesoara mea de matematică m-a făcut să fiu mai disciplinat și mai riguros cu pregătirea mea prin a îmi arăta că sunt încă multe lucruri de descoperit la matematică, pe lângă materia de bacalaureat. Pe lângă ei, profesoara mea de fizică a fost remarcabilă, stârnindu-mi interesul pentru cunoaștere, motivându-mă să învăț.

Cum ai gestionat stresul și presiunea din perioada examenelor?

În principal am încercat să îmi țin mintea ocupată, fie ieșind afară să mă plimb, fie plecând cu familia undeva sau citind si aflând ceva nou.

Ce rol au avut familia și prietenii, cum te-au susținut în această perioadă?

Tatăl meu este profesor de informatică și mama mea profesoară de matematică, deci pot spune ca amândoi au avut o implicare activă în reușita mea, iar prietenii si frații mei m-au sprijinit fie prin puterea exemplului (fratele meu), fie prin încurajări sau prin discuții despre subiecte.

Ai utilizat resurse suplimentare, cum ar fi meditații sau materiale de studiu speciale?

În principal am folosit website-uri cu resurse precum pbinfo (au multe resurse si probleme de informatică), dar și website-uri și cărți pentru comentarii. Munca precedentă a fratelui meu a fost și ea valoroasa.

Ce sfaturi ai pentru elevii care vor susține Bacalaureatul anul viitor?

Să se gândească foarte bine la ce vor da proba la alegere. Această probă ar trebui sa fie un ajutor, nu un impediment. Pe lângă aceasta, să învețe din timp operele la română, de preferință odată ce începe clasa a 12-a.

Te gândești să urmezi o anumită facultate?

Doresc să urmez cursurile Facultății de Inginerie electrică și știința calculatoarelor, din cadrul Universității Transilvania, deoarece am un interes pentru procesoare, semiconductoare si alte elemente de hardware ale calculatorului, dar și o pasiune pentru a scrie cod.

Ce planuri de viitor ai după finalizarea studiilor universitare?

Eu urmăresc în principal să lucrez în cercetare în domenii precum bioimprimare 3D, design de componente hardware, precum procesoare, sau interfețe creier-calculator, deci, cel mai probabil voi căuta un job în aceste domenii fie în România, fie în străinătate.

Vrei să transmiți un mesaj cuiva?

Mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături și care m-ați motivat, de la profesori din generală, la profesori din liceu, de la prieteni până la familie, vă mulțumesc tuturor! Iar un mesaj pentru cei care urmează sa dea bacalaureatul: Nu uitați, calmul si pregătirea sunt prietenii voștri!


Apreciază
Distribuie