Brașoveanca Roxana Mînzatu va fi vicepreședintă a Comisiei Europene

sursa foto: Facebook/ Roxana Mînzatu

România a obţinut, prin brașoveanca Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul de Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi-a prezentat, marţi, noua echipă de comisari, în urma unor negocieri care au avut loc până în ultimul moment, scrie News.ro.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.

Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo
Demgy
Mobila SH
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Monumente funerare

„Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.

PNL și USR spun că este un eșec

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis, fiind un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică. Nu este o victorie, ci este un eşec, precizează Mureşan, potrivit News.ro.

La rândul său, USR afirmă că premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eşec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II, pentru că, în ciuda declaraţiilor pompoase despre negocieri şi influenţa ţării noastre la nivel european, România primeşte un portofoliu fără putere reală: Educaţie, Locuri de muncă şi Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acţiune.


Apreciază
Distribuie