„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe dexonline după victoria lui Călin Georgescu

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt pe platforma dexonline, noaptea trecută, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Candidatul Călin Georgescu și-a asumat public simpatia pentru Corneliu Zelea Codreanu și alți lideri ai mișcării legionare.

Dexonline a publicat statistica de căutări din această noapte. „A fost o noapte intensă… ne-a bântuit candidatul-fantomă!”, a transmis platforma.

Pe locurile următoare în clasamentul căutării se află cuvinte precum „suveranitate” și „antisemitism”, asociate, de asemenea, cu discursul politic al lui Călin Georgescu.

Mișcarea Legionară, Legiunea Arhanghelul Mihail, Garda de Fier și apoi Totul pentru Țară, a fost un partid înființat în România interbelică, la 24 iunie 1927, de Corneliu Zelea Codreanu – în urma rupturii dintre acesta și mentorul și principalul său susținător, Alexandru C. Cuza – ca o organizație paramilitară teroristă[ de orientare naționalist-fascistă, cu un caracter mistic-religios, anticomunist, antisemit, anticapitalist și antimasonic, organizată, finanțată și dirijată cu sprijinul organizației naziste SS. În martie 1930 Codreanu a format Garda de Fier, ca ramură politică paramilitară a Legiunii, iar în 1935, Legiunea își schimba denumirea oficială în partidul Totul pentru Țară. Membrii mișcării purtau uniforme verzi, pentru care au fost denumiți „legionari” sau „cămăși verzi”.

Go Pro Infrastructure
Monumente funerare
Zambete la cafea - Maria Visu
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Alături de Codreanu, supranumit Căpitanul, fondatori ai Mișcării Legionare au mai fost: Ion Moța, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață, dar dominarea Căpitanului era absolută, inalienabilă, indisputabilă, iar criticarea sa era pasibilă cu moartea. După asasinarea lui Codreanu în noiembrie 1938, conducerea Legiunii a fost preluată de Horia Sima.

Horia Sima a amplificat campania de asasinate politice, economice, rasiale și de interese personale ori detenție confesională de ex. a „sectarilor” pentru prozelitism religios și închiderea bisericilor neoprotestante ale „calvinilor”, campanie care a culminat cu Rebeliunea legionară din ianuarie 1941, o lovitură de stat eșuată împotriva lui Antonescu și a Armatei Române. Ca urmare, Legiunea a fost înlăturată de la guvernare, Horia Sima și alți fruntași legionari refugiindu-se în Germania Nazistă. Practic dizolvată, Legiunea s-a scindat în două grupuri antagoniste, „simiștii” lui Horia Sima și „codreniștii” conduși de Ion Zelea Codreanu, tatăl lui Corneliu.


Apreciază
Distribuie