Județul fără servicii stomatologice gratuite: doar Făgăraș și Codlea mai aveau cabinete acum un an
Locuitorii judeţului Braşov, atât copii, cât şi adulţi, mai au de aşteptat pentru a putea accesa servicii stomatologice gratuite, deşi acestea ar fi trebuit să fie disponibile de ani buni. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în urmă cu un an, doar municipiile Făgăraş şi Codlea mai dispuneau de cabinete stomatologice gratuite, iar în prezent accesul la astfel de servicii este aproape inexistent.
Conform liderului consilierilor USR din Consiliul Judeţean Braşov, Ovidiu Paraschivescu, două spitale din subordinea Consiliului Judeţean – Spitalul de Copii şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) – ar fi trebuit să aibă stomatologi încă din 2008. Însă aceste servicii sunt încă indisponibile. Braşovul ocupă penultimul loc pe plan naţional în ceea ce priveşte asistenţa stomatologică gratuită, o situaţie atribuită atât subfinanţării din partea Ministerului Sănătăţii, cât şi lipsei de implicare a conducerii administraţiei judeţene, transmite Agerpres.
La Spitalul pentru Copii, în luna septembrie, s-a reuşit angajarea unui stomatolog pentru urgenţe, după şase runde de concurs. Însă, cabinetul acestuia încă nu poate funcţiona deoarece mai sunt necesare validări şi avizări pentru dotare. Abia după finalizarea acestui proces, copiii din judeţ vor putea beneficia de tratamente stomatologice gratuite.
Situaţia este şi mai complicată la SCJU Braşov, care ar trebui să asigure servicii gratuite pentru adulţi. Deşi s-a aprobat ocuparea unui singur post din cele patru necesare, organizarea concursului este blocată deoarece nu s-au găsit suficienţi membri pentru comisia de evaluare. În lipsa acestora, s-au făcut apeluri pentru sprijin din afara judeţului.
O reţea subdezvoltată de cabinete stomatologice
Ovidiu Paraschivescu atrage atenţia asupra faptului că subfinanţarea sistemului de sănătate şi lipsa voinţei politice la nivel judeţean au dus la această situaţie. El subliniază că jumătate din populaţia judeţului Braşov provine din mediul rural, ceea ce face ca accesul la servicii stomatologice să fie o necesitate urgentă. În plus, o cercetare realizată la începutul anului a arătat existenţa a 700 de posturi vacante de medici în spitalele din judeţ.
Reţeaua de cabinete stomatologice şcolare nu oferă o soluţie semnificativă. Toate cele cinci cabinete existente funcţionează exclusiv în municipiul Braşov, fiind finanţate de Primărie, nu de Ministerul Sănătăţii.