Muzeele din România să fie păzite de jandarmi, cere managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu

sursa foto: sibiuindependent.ro

Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din România, cere ca instituțiile muzeale din România să fie păzite de jandarmi, măsură care ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile. Declarația vine după jaful comis sâmbătă dimineaţă la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

„În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că muzeele sunt importante nu doar pentru serviciile culturale oferite publicului, expoziții, evenimente etc., cât mai ales pentru patrimoniul cultural național deținut. Și în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, din această săptămână, am fost singurul manager care a ridicat problema pazei din instituțiile muzeale. Părerea mea, subliniată de ani buni, a fost aceea ca cei din Ministerul de Interne, cum ar fi de pildă jandarmii, să asigure paza obiectivelor muzeale care dețin un patrimoniu cultural național valoros. Aceasta ar aduce atât economii, cât și personal calificat!”, se arată într-un comunicatul de presă preluat de Agerpres.

Alexandru Chituță a subliniat, de asemenea, necesitatea investițiilor majore în sisteme de siguranță performante pentru a proteja patrimoniul cultural.

„Avem nevoie de investiții majore în ceea ce înseamnă sistemele de siguranță. La Muzeul Național Brukenthal, în ultimii trei ani, am acordat o atenție deosebită schimbării sistemelor vechi și amplasării de noi camere de supraveghere”, a declarat managerul muzeului.

Proaspat Alb
Sumi Agro - Trika Expert
Stihl
Dentistry Tour
Amanet King Onix

Muzeul Național Brukenthal a refuzat să împrumute piese de patrimoniu pentru o expoziție în Olanda, unde sîmbătă a avut loc un furt de piese de tezaur, piesa de rezistenţă fiind faimosul coif de aur de la Coţofeneşti, confecţionat dintr-un kilogram de aur pur.

„Muzeul Național Brukenthal nu a împrumutat nicio piesă la această expoziție. Am fost solicitați să expunem câteva piese în cadrul acestei expoziții și al expoziției Dacia, ultima frontieră a romanității. În urma discuțiilor avute cu colegii mei conservatori, restauratori și muzeografi, am hotărât că piesele solicitate nu pot participa la expoziții din cauza stării lor de conservare, fiind foarte fragile. Însă, am răspuns solicitării că dorim să participăm cu alte piese, dar propunerea noastră nu a primit niciun răspuns”, a precizat Alexandru Chituță.

Amintirea furtului din 1968

Jaful din Olanda amintește de cel mai mare furt de opere de artă din istoria României, care a avut loc în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1968. Opt tablouri de valoare inestimabilă au fost sustrase atunci din Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Printre acestea se numărau lucrări ale unor maeștri celebri, precum Jan van Eyck, Titian, Pieter Bruegel cel Tânăr și Hans Memling. Patru dintre tablouri au fost recuperate ulterior, dar celelalte patru sunt dispărute și în ziua de azi, fiind considerate una dintre cele mai mari pierderi ale patrimoniului cultural românesc.

Hoții au intrat în muzeu prin forțarea unei ferestre de la etaj. Au desprins tablourile din ramă și le-au înlocuit cu copii, lucru care a făcut ca furtul să fie descoperit abia câteva zile mai târziu. Patru dintre tablouri au fost recuperate în 1969, după o anchetă complexă care a implicat poliția română și Interpol. Două dintre ele au fost găsite în București, iar celelalte două au fost recuperate în străinătate, în urma unui schimb de informații internaționale.


Apreciază
Distribuie