Cristi Urs_Pasti_top banner
PSD_Pasti_top banner
Clarfon
Acasă Cultură Albumul colectiv „Dracula în benzi desenate”, lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov
,

Albumul colectiv „Dracula în benzi desenate”, lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov

foto: Cristiana Calin, facebook.com/festivalbdbrasov

Muzeul Județean de Istorie Brașov lansează, miercuri, 12 februarie 2025, ora 18:00, la Sala Mare de la ARCUB din București (str. Lipscani 84 – 90), albumul colectiv „Dracula în benzi desenate”, un proiect editorial unic în peisajul artistic românesc.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, albumul adună lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, stabilind mai multe recorduri în domeniul benzii desenate românești. Cu un volum impresionant de 251 de pagini, „Dracula în benzi desenate” devine cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească publicat până acum. Acesta depășește ca amploare albumul precedent al Muzeului Județean de Istorie Brașov, „Istorii din ’89 în benzi desenate”.

La evenimentul de lansare vor participa mai multe personalități din domeniul cultural, printre care Nicolae Pepene, inițiatorul proiectului și managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, prof. univ. Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, istoricul BD Dodo Niță, însoțiți de artiștii coordonatori Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu. De asemenea, numeroși artiști care au contribuit la album vor fi prezenți la eveniment pentru o sesiune de autografe, iar printre aceștia se află Valentin Tănase, Radu Oltean, Adrian Barbu și Vintilă Mihăescu.

PSD_Pasti
Stefion Trans
Victoria Federal IFN
Reno Depo
UPRUC-CTR
Primaria Sambata - LMA Pasti
Monumente funerare
Benzinariile Recea & Soars
Amanet King Onix
Valencia
Stihl
Sumi Agro - Zentanil

Albumul este deschis cu studiul „Dracula nemuritorul”, realizat de istoricul Nicolae Pepene. Cele 40 de pagini ale studiului sunt organizate pe teme diverse, analizând percepția românească și internațională asupra personajului Dracula, cu secțiuni dedicate mitologiei, reprezentărilor artistice și influenței acestuia în cultura populară.

Proiectul este și un omagiu adus scriitorului Alexandru Hodoș, primul traducător în limba română al romanului „Dracula” (1928-1929), și artistului Charles Benedek, primul desenator din România al contelui Dracula (1928).

Această inițiativă editorială marchează un moment important pentru banda desenată românească, aducând în prim-plan o reinterpretare artistică modernă a uneia dintre cele mai cunoscute figuri din literatura gotică.


Apreciază
Distribuie

Alte subiecte

Publicitate

Benzinariile Recea & Soars
Valencia
Victoria Federal IFN
UPRUC-CTR
Monumente funerare
Amanet King Onix
Reno Depo
Primaria Sambata - LMA Pasti
Stihl
PSD_Pasti
Stefion Trans
Sumi Agro - Zentanil
Infinity GSM
Bună Ziua Făgăraș
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.