Toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, vor trage clopotele zilnic, la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc.
Decizia vine ca un omagiu adus celui care a condus Biserica Catolică timp de peste un deceniu.
„Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate bisericile de pe teritoriul canonic al Arhieparhiei noastre vor fi trase clopotele la ora 12:00, iar la toate Sfintele Liturghii, după ectenia stăruitoare, înainte de Heruvic, se va rosti ectenia morților pentru odihna cea veșnică a Sfântului Părinte Papa Francisc”, a transmis luni Biroul de presă al Arhieparhiei, potrivit Agerpres.
Papa Francisc s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, în reședința sa de la Casa Santa Marta din Vatican, în urma unei stări de sănătate fragile agravate de o dublă pneumonie recentă. Anunțul privind decesul său a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell, Camerleng al Camerei Apostolice, care a precizat că Sfântul Scaun Apostolic al Romei a devenit oficial vacant.
Născut Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc a fost ales în fruntea Bisericii Catolice pe 13 martie 2013, devenind primul papă originar din America Latină. Pontificatul său a fost marcat de deschidere, reforme și apeluri constante la solidaritate, milostivire și protejarea celor vulnerabili.
Prin inițiativa de a trage zilnic clopotele, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș se alătură durerii resimțite de întreaga lume catolică, chemând credincioșii la rugăciune și reculegere în memoria unui papă care a lăsat o amprentă profundă asupra Bisericii și umanității.
Funeraliile au loc sâmbătă
Sfânta Liturghie de înmormântare a papei Francisc are loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10.00, pe esplanada bazilicii Sfântul Petru: a anunțat marți Sala de Presă a Sfântului Scaun, potrivit Vatican News.
Sfânta Liturghie este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. Pot concelebra patriarhii și cardinalii, arhiepiscopii, episcopii și preoții, purtând veșmântul liturgic de culoarea roșie.
La finalul Sfintei Liturghii are loc Ultima recomandare și Ceremonia de rămas bun, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc este dus în bazilica Sfântul Petru, iar de acolo, în bazilica ”Santa Maria Maggiore”, unde va fi depus în mormânt.
Lideri mondiali la Roma
Lideri mondiali și-au exprimat deja intenția de a participa la funeraliile de stat, potrivit News.ro. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost primul care și-a anunțat prezența, încă de luni, înainte ca data înmormântării să fie comunicată oficial.
Marți dimineață, și președintele Franței, Emmanuel Macron, a confirmat că va lua parte la ceremonii. Puțin mai târziu, și liderul ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că se pregătește să participe.
România va fi reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan, a anunțat Administrația Prezidențială.