A chemat Poliția pentru o plimbare, pentru că vine mai repede decât taxiul
11 februarie este Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112. Inspectoratul General al Poliției Române a publicat cele mai ciudate apeluri primite, la împlinirea a 15 ani de la înființarea acestuia.
Peste 50% din apelurile efectuate anul trecut NU erau urgențe. Au fost, spre exemplu, persoane care au reclamat că nu pot returna produse la magazine, că este aprinsă lumina pe stradă, o femeie a sunat pentru că soțul nu-și mai făcea datoria de bărbat, iar altcineva ar fi vrut o cursă cu autospeciala (până la piață, probabil – n.r.) pentru că taxiul nu vine atât de repede.
Iată doar câteva dintre solicitările românilor, de anul trecut, la 112:
„Am 80 de ani și vă rog să facem împreună o pândă sub remorca din fața casei. Poate așa reușim să o prindem pe amanta soțului. Nu e mai tânără decât mine. Are 85 de ani, dar…”
„Bărbatul meu nu vrea să își facă datoria de soț. Credeți că mă puteți ajuta în acest sens?”
„Am nevoie să mă deplasez urgent într-un loc. Știu că Poliția vine mai repede decât taxi-ul. Mă puteți ajuta, vă rog?”
„Un parapantist este în pericol. Se află la o înălțime foarte mare! Vă rog să îl ajutați!!!”
„Am nevoie de sprijin! Găinile vecinului au intrat la mine în curte”.
„Nu am nicio urgență. Am sunat la 112 pentru că aici mi se vorbește frumos”.
Chiar dacă par hazlii, la prima vedere, în realitate, astfel de gesturi pot reprezenta un pericol pentru viața persoanelor care chiar au nevoie de ajutor, pentru că linia este ținută ocupată.
Apelarea abuzivă ori alertarea falsă, prin utilizarea numărului de urgență 112, este contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, atrag atenția polițiștii.