A două şansă!
Un program şcolar unicat în zona noastră ar putea fi înfiinţat la Făgăraş din luna septembrie. Programul „A doua şansă” destinat elevilor care au pierdut anii de studiu se vrea a fi pus pe picioare la Şcoala 4 din cartierul Galaţi. „A doua şansă” se adresează exclusiv claselor I-VIII şi elevilor care din varii motive nu au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit învăţământul primar şi gimnazial.
Şcoala nr. 4 din Galaţi aparţine juridic de Şcoala 2 condusă de directorul Ionel Negrilă. În acest cartier se regăsesc şi cei mai mulţi tineri care nu au absolvit 8 clase. Dacă programul va fi înfiinţat, aceşti copii, dar şi alţii în situaţii similare din Ţara Făgăraşului, se vor putea reîntoarce pe băncile şcolii şi vor putea asimila cunoştinţele până la nivelul clasei a VIII-a.
„Elevul care a depăşit cu minim trei ani vârsta celui din clasa în care trebuia să fie primeşte o a doua şansă la învăţătură. Dacă un copil trebuia să fie de exemplu în clasa a II-a şi are 11 ani, se consideră că acesta a depăşit cu trei ani vârsta pentru anul respectiv de şcoală. El poate reveni la şcoală începând cu clasa a II-a”, explică prof. Ionel Negrilă.
Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit vârsta legală pentru a fi încadraţi (reîncadraţi) în învăţământul de masă. La terminarea cursurilor corespunzătoare învăţământului primar sau gimnazial, cursantul beneficiază de un certificat de absolvire.
Pentru organizarea programului în regim de zi sau de seral fiecărui an de studiu îi corespund un număr de 16 săptămâni. În acest mod, un elev care nu a frecventat nici un an din ciclul primar, de exemplu, poate finaliza recuperarea învăţământului primar în 2 ani.
Doi într-unul
Programul este diferit faţă de rigorile învăţământului de masă. Dacă se dovedeşte că elevul învaţă bine şi, având o vârstă mai înaintată decât ar trebui să aibă pentru respectivul an de studiu, acumulează mai rapid şi mai eficient informaţiile predate, elevul poate absolvi şi doi ani de studiu într-unul singur. O comisie, care îl va evalua, va stabili dacă elevul poate trece în timpul anului şcolar într-un nou an de studiu.
Pentru că acest program este menit să atragă cât mai mulţi înscrişi, orele de curs se vor ţine după-amiaza, astfel că vor putea ajunge la şcoală şi tinerii care în prima parte a zilei merg la un serviciu. Orele se vor desfăşura în clasele de la Şcoala nr. 4 din Galaţi şi vor fi predate de cadre didactice de la această instituţie şcolară. La fel ca tot învăţământul până în clasa a XII-a, şi programul „A doua şansă” este gratuit; contează prezenţa, dar nici aceasta nu este atât de strictă ca în clasele obişnuite.
Minim 10 doritori
Directorul Negrilă a dispus în aceste zile în cartierul Galaţi un fel de recensământ printre locuitorii care nu şi-a finalizat învăţământul primar şi/sau gimnazial. „Am discutat cu cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean pe tema înfiinţării programului. Aceştia mi-au spus că dacă dorim să facem aşa ceva trebuie să depunem până la 1 mai a.c. o cerere la IŞJ Braşov. Pentru a demara însă programul trebuie să găsim cel puţin zece cursanţi, aşa că acum căutăm în Galaţi persoane interesate,” a explicat directorul.
La Şcoala 4 a mai funcţionat cu ani în urmă programul „A doua şansă”, fiind realizat atunci cu fonduri PHARE. Dar succesiunea directorilor care s-au perindat pe acolo a dus în cele din urmă la încetarea programului, care nu a funcţionat mai mult de doi ani. Cristina Cornilă