Adio „Ia-mă nene”!
În ţara noastră, autostopul este pe punctul să fie interzis prin lege. Ar fi singura ţară din Uniunea Europeană în care dispare practica „Ia-mă nene!”
Sunt ani, chiar zeci de ani de zile, de când pe str. Doamna Stanca, imediat după sensul giratoriu şi până înspre spital, oamenii fără maşină şi-au „marcat” teritoriul. Fie ploaie, fie soare sau ninsoare, cineva tot face cu mâna la maşină, indiferent de ora la care treci pe acolo.
În capătul celălalt al oraşului, înspre Braşov, autostopiştii sunt mai puţini, e drept. De regulă ţin o plăcuţă în mână cu destinaţia în care trebuie să ajungă, scrisă cu litere de-o şchioapă ca s-o poată citi orice miop de la volan.
N-aş putea găsi o explicaţie pentru care, în direcţia Braşov, pe trotuarul drept de lângă unitatea militară nu e chiar buluc de autostopişti, cum se întâmplă în direcţia Sibiu. Să fie mai bogaţi mândrenii şi şercăienii şi să aibă toţi maşină? Să fie mai săraci beclerenii, dridişenii, voilenii sau sâmbetenii, încât să apeleze la maşina de ocazie ca să ajungă acasă? Nu ştiu să fie vreo statistică oficială şi nici nu cred în aşa mari diferenţe sociale.
Cert este că şi într-o parte şi în cealaltă, la ocazie se stă. Sute sau mii de oameni vor fi afectaţi dacă măsura propusă de Guvern va intra în vigoare.
Faci autostopul şi te ia direct poliţia
Nu numai că nu mai au cu ce ajunge acasă, dar se vor trezi că vor fi luaţi de pe marginea drumului direct cu maşina de poliţie.
Considerentul pentru care Guvernul vrea să interzică autostopul prin lege este că această practică ar avea un impact negativ major asupra firmelor de transport şi asupra circulaţiei rutiere.
Dar proprietarii persoane fizice, ce vină au dacă vor să facă un bine şi să ducă un om acasă?
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor
La această oră, legea din România, precum şi cea din alte state europene, nu prevede sancţionarea autostopului. Ca sa descurajeze aceste practici, guvernul a realizat si un plan de sancţiuni. Această faptă constituie o contravenţie pentru şofer şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Tâlhăriţi în maşina de ocazie
Are şi un aspect pozitiv această interdicţie şi poate singurul: pericolul pe care-l întâmpină cel care se urcă într-o maşină necunoscută! Adio autostop, adio tâlhării, furturi şi, Doamne fereşte, violuri! Şi nu sunt puţine.
O tâlhărie s-a petrecut chiar în luna noiembrie, iar victimele ei au luat o maşină de ocazie tocmai de pe strada Doamna Stanca. Doi bărbaţi şi o femeie din judeţul Mureş au tâlhărit un cuplu făgărăşean în maşina de ocazie. Stela O., de 57 de ani, şi soţul său au la ocazie în capătul Făgăraşului spre a merge la Ucea de Jos. Au fost luaţi în maşină de doi bărbaţi şi o femeie. În dreptul localităţii Ucea de Jos, şoferul autoturismului a părăsit DN1, a virat pe drumul spre Corbi şi, după 400 de metri, aceştia i-au deposedat, prin acte de violenţă, de toate bunurile, respectiv un celular, doi litri ulei de drujbă, un portofel cu 120 lei în el şi actele de identitate. După ce s-au văzut daţi jos din maşina de ocazie soţul femeii a sunat la 112. Poliţiştii de la Voila, după ce i-au descoperit pe infractori, au constatat că aceştia mai aveau la activ alte tâlhării similare pe raza judeţului de provenienţă.
„Cei trei făptuitori sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Cauza penală începută de Secţia 3 Poliţie Rurală Voila a fost declinată spre competenţă Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş în calitate de organ prim sesizat, întrucât făptuitorii au fost reţinuţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de tâlhărie pe raza judeţului Mureş”, spune cms. şef Claudiu Bulborea.
Poliţia rutieră spune DA
Şeful Poliţiei Rutiere din Făgăraş, scms. Dan Trâmbiţaş, vede cu ochi buni viitoarea interdicţie, însă e de părere că ea trebuie să vină la pachet cu introducerea de mai multe mijloace publice în interiorul şi în afara localităţilor.
„Pe drumurile naţionale şi judeţene, unde nu e permis accesul pe jos, nu e deloc indicat ca oamenii să stea şi să facă autostopul. Cu atât mai mult cu cât se întâmplă asta tot pe acolo pe unde e oprirea interzisă. Totuşi, interdicţia trebuie să fie valabilă atâta vreme cât nu există nevoia reală a omului de a face cu mâna la maşini, adică să se poată baza pe mijloace de transport public, în interiorul localităţilor şi în afara lor. Şi bineînţeles, să aibă bani de un bilet!”, este de părere scms. Trâmbiţaş.
(Cristina Cornilă)
Spre Brasov sint autobuze Codreanu din ora in ora , in care calatorii in directia Mindra , Sercaia , Persani ajung acasa decent !Spre Sibiu nu exista curse ,decit foarte rar ….Asta e explicatia simpla a , diferentei de calatori la autostop !!!!