Afaceri cu fonduri nerambursabile de până la 200.000 euro
Pe vremuri, accesarea banilor europeni presupunea musai două-trei drumuri pe la Bucureşti sau Alba Iulia, astăzi banii sunt la „botul calului”. Numai calul să vrea să-i ia! Grupul de Acţiune Locală „Microregiunea Valea Sâmbetei” primeşte cereri pentru proiecte cu fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro. Cererile se depun la căminul cultural de la Drăguş, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 16.00. Sunt cinci măsuri deschise la această oră.
Pe măsura 313 – Dezvoltarea turismului rural şi agroturismului, depunătorii pot fi micro-întreprinderile, persoanele fizice şi comunele din raza GAL-ului. Data limită este 20 septembrie, iar suma maximă nerambursabilă pentru un singur proiect este de 200.000 de euro.
Pe măsura 322 – Dezvoltarea serviciilor sociale, pot depune proiecte ONG-urile, primăriile celor 9 comune şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. Ultima cerere se poate depune în 20 septembrie, iar suma maximă acordată unui singur solicitant este de 200.000 euro.
Pe măsura 322 – Revitalizarea tradiţiilor culturale, depunătorii pot fi primăriile celor 9 comune sau ONG-uri din raza acestora. Termenul limită de depunere a proiectelor este de 20 septembrie, iar suma maximă este tot 200.000 euro.
Pe măsura 313 – Dezvoltarea turismului rural şi agroturismului, pot accesa fonduri IMM-urile cu mai puţin de 10 angajaţi şi persoanele fizice care locuiesc în raza Grupului de Acţiune Locală. Ziua limită este 4 octombrie, iar suma maximă se păstrează ca la celelate măsuri, de 200.000 de euro.
„Mircoregiunea Valea Sâmbetei” a fost înfiinţată în 2006 sub forma unei asociaţii. În 2013 s-a acreditat ca şi GAL şi i s-a alocat un buget de 2,5 milioane de euro, bani pe care îi poate distribui proiectelor întocmite de firmele sau primăriile din aria sa. Odată cu alocarea celor 2,5 milioane de euro diferitelor proiecte, GAL-ul poate cheltui şi el un buget de 300.000 de euro pentru propria funcţionare şi pentru plata angajaţilor pe o perioadă de 3 ani de zile.
Sediul Grupului este la Drăguş în clădirea căminului cultural şi tot aici este şi sediul de depunere a proiectelor. Acestea sunt verificate de doi experţi ai GAL-ului, sunt trimise apoi la un control superior la Braşov, iar dacă de acolo au un răspuns afirmativ, oamenii se pot apuca efectiv de afacere.
Grupul de Acţiune Locală are în componenţa sa 9 comune şi 18.000 de oameni: Ucea, Viştea, Drăguş, Sâmbăta de Sus, Beclean, Lisa, Voila, Cincu şi Şoarş.
Dacă în trei ani, GAL-ul nu cheltuie cele 2,5 milioane de euro, adică dacă cetăţenii sau primăriile depun prea puţine proiecte, banii rămaşi se întorc la Uniunea Europeană.
(Cristina Cornilă)