Apicultorii din Țara Făgărașului au făcut bilanțul după un sezon cu multe pierderi
Stuparii au participat la ședința Cercului Apicol Făgăraș, care s-a desfășurat joi, 13 februarie, la Fundația Culturală Negru Vodă.
„În cadrul discuțiilor, s-au prezentat concluziile anului apicol și s-a făcut un schimb util de informații și măsuri pentru reducerea pierderilor de familii de albine. În toamna anului trecut, au murit sute de familii de albine iar pierderile au fost foarte mari față de anii precedenți”, a declarat președintele Cercului Apicol Făgăraș, Alexandru Mazilu.
Principala problemă cu care se confruntă apicultorii făgărășeni este înmulțirea unui parazit acarian extern, cunoscut ca varroa destructor, care atacă albinele melifere.
Din cauza tratamentelor ineficiente dar și a condițiilor meteo care au favorizat dezvoltarea parazitului, acesta a infestat foarte mulți stupi și chiar a forțat albinele să părăsească lăzile. Din această cauză, stupii au rămas cu rame cu miere, dar fără albine – eveniment fără precedent până în acest an în Țara Făgărașului, potrivit aceleiași surse.
Tot în cadrul ședinței s-a discutat și despre neonicotinoide, insecticidele extrem de otrăvitoare, care sunt interzise în Uniunea Europeană, dar care au fost folosite în România. După 6 ani de discuții și derogări oficiale, timp în care aceste insecticide au omorât milioane de albine, substanțele au fost, în sfârșit, interzise și în agricultura românească.
La întâlnirea de la Făgăraș a apicultorilor au luat parte și Attila Benedek, președintele Organizației județene a apicultorilor, precum și Cornel Roca, directorul instituției.