Asociaţiile de proprietari controlate la sânge!
În două luni de zile, cei 134 de administratori ai asociaţiilor de proprietari din Făgăraş au de dat socoteală în faţa unei comisii de control. Comisia cu pricina este alcătuită din toţi juriştii Primăriei, cei doi auditori din cadrul administraţiei publice şi viceprimarul Cătălin Cîrje, fiind şi sub conducerea acestuia din urmă.
În total 7 persoane vor verifica fiecare administrator în parte şi vor stabili dacă acesta este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă. Raţiunea pentru care s-a luat această decizie este, pe de o parte, de verificare a datoriilor către societăţile de utilităţi, pe de altă parte, de găsire de modalităţi în vederea separării ţevilor de apă şi termie, individual, pe apartamente.
Datorii pe toate fronturile
Viceprimarul Cătălin Cîrje a dat publicităţii restanţele neîncasate în ultimii ani de furnizorii de utilităţi din oraş. ,,În ultimii 14 ani Ecoterm a acumulat o sumă de 2,5 milioane de euro. Salco Serv are de încasat vreo 800.000 de lei, o parte din bani fiind de pe vremea RASC. Serviciul de apă are de recuperat 2,4 milioane de lei de când făcea distribuţia Apa Serv şi încă 2,4 milioane de lei de când o face Apă Canal, adică din 2009 încoace”, a explicat viceprimarul.
Pe asociaţii, plata se face inechitabil: unii sunt la zi cu plăţile, iar alţii acumulează restanţe cu lunile. ,,Să luăm exemplul din primăvara aceasta când Apă Canal a tăiat apa la mai multe blocuri. Au suferit şi cei care nu aveau restanţe, odată cu rău-platnicii, pentru că nu exista posibilitatea să fie debranşate numai apartamentele cu probleme. Acum căutăm soluţii să facem separare la utilităţi”, mai spune Cîrje.
Apă şi căldură, individual
Vizate pentru separarea pe apartamente sunt ţevile de la Ecoterm şi de la Apă Canal. ,,La fel cum există contoare diferite de gaz pentru fiecare locuinţă din condominiu, aşa ar trebui să fie şi celelalte utilităţi. Deocamdată căutăm împreună cu furnizorii un cadru legal să putem face asta. Legea spune că, pe banii Primăriei, nu poţi să faci separaţia până în locuinţă, ci numai până la intrarea în condominiu. Căutăm să încheiem un parteneriat pentru Ecoterm şi să facem separaţia cu bani privaţi. Oricum, în forma în care funcţionează acum Ecotermul, nu cred că mai putem trece peste încă un sezon rece! Separaţia la apă este ceva mai ieftină şi se poate face de către asociaţiile de proprietari. Costă între 1.400 şi 1.800 de lei pe apartament”, a ţinut să explice edilul Sorin Mănduc.
Primarul a adăugat că, în privinţa Ordinului ANRSC care prevede plata pentru ţevile din subsolul şi de pe scara blocului, Primăria luptă şi cu alte arme: ,,Nu e morală această legislaţie şi încercăm să intervenim prin parlamentarii de Făgăraş să fie modificat acel Ordin. Mai mult decât atât, am să ridic problema şi în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România din care fac parte.”
Plăţile pentru căldura eliberată în condominiu s-ar putea stopa dacă legislaţia se schimbă sau s-ar putea micşora dacă fiecare apartament are propriul lui contor.
(Cristina Cornilă)