„Avalanșă” de turiști în Poiana Brașov
O „avalanșă” mare de turişti în staţiunile montane din judeţul Braşov și de pe Valea Prahovei, în vacanţa de la acest început de an.
Numărul persoanelor cazate la hotelurile din staţiunea Poiana Brașov este dublat, pe timp de zi, de cel al turiştilor veniţi din alte părţi, potrivit News.ro.
„Sunt extrem de mulţi turişti, iar datele arată că foarte mulţi dintre cei care îşi petrec ziua în staţiune vin din alte părţi, din staţiuni de pe Valea Prahovei sau din zona Bran – Moieciu. După ora 10-11, e greu spre imposibil să mai găseşti un loc de parcare în staţiune. Noi am recomandat celor care vin din alte staţiuni să lase maşinile personale în oraş şi să folosească mijloacele de transport pe care Primăria le pune la dispoziţie către Poiană. E incredibil de aglomerată Poiana Braşov zilele acestea” , a precizat, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.
Mulţi merg în Poiana Braşov pentru că a devenit un loc în care trebuie să fii. Alţii merg să bea un ceai ori să urce cu mijloacele de transport pe cablu pe Postăvarul. Unii uită să coboare la timp de acolo, alţii au dificultăţi din cauza echipamentului neadecvat.
La Predeal, Azuga, Buşteni situaţia este la fel: sute de oameni se bucură de munte, zăpadă şi, zilele acestea şi de soare.
Accidente grave pe pârtii
În contextul numeroaselor accidentări, salvamontiştii fac din nou un apel către turişti să respecte regulile, să utilizeze echipament adecvat şi să practice săniuşul doar în zonele special amenajate, pentru a preveni incidentele care pot duce la evenimente cu consecinţe grave. Un astfel de incident a avut loc duminică seară, pe pârtia Clăbucet din Predeal.
„O persoană care se dădea cu sania pe pârtia de schi a prins viteză foarte mare, pierzând controlul asupra saniei. Aceasta a trecut printr-un gard de sârmă şi a căzut de la o înălţime de peste 2 metri. Salvatorii montani au intervenit de urgenţă, acordând primul ajutor medical la faţa locului. Persoana a fost imobilizată şi predată unui echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, care a preluat-o şi a transportat-o la spital pentru investigaţii medicale suplimentare. Astfel de activităţi, care iniţial pot părea doar momente de distracţie, se pot transforma în evenimente tragice, cu consecinţe grave pe termen lung. Recomandăm turiştilor să evite săniuşul cu viteză mare, mai ales în zone neamenajate şi îi îndemnăm pe părinţi să nu încurajeze copiii să adopte astfel de comportamente riscante”, a precizat Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Braşov.