România în haos! Renumărarea voturilor se face fără camere de filmat și observatori

Biroul Electoral Central a decis joi seara, după o ședință care a durat două ore și jumătate, renumărarea voturilor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale, dând curs astfel cererii Curții Constituționale. BEC a stabilit cum se face renumărarea voturilor, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal. Până la 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie, potrivit Digi24. Însă renumărarea voturilor se va face fără camere de filmat și fără observatori, după ce BEC a respins solicitările în acest sens.

CCR a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, inclusiv a celor valabil exprimate și a celor declarate nule, în urma scrutinului din 24 noiembrie 2024, rezultatele urmând să fie transmise Curții pentru validare, o decizie fără precedent în România. Aceasta vine pe fondul unor posibile neconcordanțe semnalate în procesul electoral.

Etapele procesului de renumărare

Pentru implementarea deciziei, BEC a stabilit următorii pași:

  • Preluarea buletinelor de vot: Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București vor prelua, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot de la tribunale sau misiuni diplomatice, după caz.
  • Desigilarea sacilor cu buletine de vot: Materialele electorale vor fi desigilate sub supravegherea strictă a birourilor electorale competente, iar operațiunea va fi consemnată într-un proces-verbal.
  • Verificarea și renumărarea voturilor: Vor fi reverificate toate buletinele de vot, indiferent dacă voturile au fost exprimate la secțiile de votare sau prin corespondență.

Materialele electorale din țară vor fi transportate și depozitate sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În cazul secțiilor de votare din străinătate, acestea vor fi aduse în regim de urgență în țară, sub supravegherea personalului MAI și a Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Rezultatele renumărării vor fi documentate astfel:

  1. Procese-verbale pentru fiecare secție de votare, întocmite de birourile electorale competente.
  2. Procese-verbale centralizatoare pentru fiecare județ, sector al municipiului București, secții din străinătate și voturi prin corespondență.

Versiunile scanate ale acestor documente vor fi transmise prin e-mail către BEC până la 1 decembrie 2024, ora 22:00, iar versiunile originale vor ajunge la BEC până la 3 decembrie 2024, ora 16:00.

Textul integral al deciziei poate fi consultat pe pagina oficială a Biroului Electoral Central: https://prezidentiale2024.bec.ro.

BEC nu vrea camere de filmat și nici observatori la renumărarea voturilor

Cristian Ghinea, fost ministru USR, a declarat că Biroul Electoral „a respins propunerea USR ca procesul de renumărare să fie filmat în mod obligatoriu peste tot. Ce au numărat duminica 180.000 de oameni, de la toate partidele, se renumără acum cu personal auxiliar. Fără filmare”, potrivit G4Media.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, joi seara, că USR va contesta decizia Biroului Electoral Central (BEC) de renumărare a voturilor la Înalta Curte, precum și instituțiile europene. Dominic Fritz a subliniat că rezultatul alegerilor a fost atestat de peste 150.000 de delegați din toate partidele, iar acest proces nu poate fi înlocuit peste noapte de alți oameni despre care nimeni nu știe cine sunt și să fie acceptat că acel nou rezultat să fie cel corect.

Biroul Electoral Central, condus de Toni Greblă, a respins și solicitarea depusă de Elena Calistru, de la Funcky Citizens, de a permite accesul observatorilor independenți la procesul de renumărare a voturilor.

Cum a luat CCR o decizie fără precedent în România

Decizia Curții Constituționale a fost luată joi, la finalul unei ședinte de două ore, în care au fost analizate cele două cereri de anulare a primului tur al prezidențiale, depuse de doi candidați – Cristian Terheș și Sebastian Popescu, clasați pe locurile 9 și 12 la scrutinul de duminică. În unanimitate, CCR a admis cererea lui Terheș și a respins cererea lui Popescu.

Potrivit rezultatelor BEC, Terheș care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român a obținut 1,04% din voturi, iar Sebastian Popescu susținut de Partidul Noua Românie a obținut 0,16% din voturi.

Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Dentistry Tour
Stand-up
Proaspat Alb
Stihl
Go Pro Infrastructure

Potrivit Europa Liberă, candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR), Cristian Terheș, a declarat într-o conferință de presă că a cerut la Curtea Constituțională anularea primului tur de scrutin din cauză că unele formațiuni, mai ales Uniunea Salvați România (USR), ar fi continuat ilegal propaganda electorală.

„Mai ales duminică, în perioada votului, reprezentanți de marcă ai partidului USR (…), în timp ce în diverse colțuri ale lumii încă aveau loc alegeri prezidențiale, în acest caz SUA, Canada și tot ce înseamnă America, au ieșit public în multiple comunicate de presă, postări pe internet, live-uri prin care au îndemnat românii din Canada, SUA și alte state de pe continentul american să voteze pentru Elena Lasconi”, a declarat Cristian Terheș.

Cristian Terheș a susținut că această continuare a campaniei electorale este relevantă pentru diferența dintre al doilea clasat, Elena Lasconi (USR), și al treilea clasat, Marcel Ciolacu (PSD) – diferența este de 2.740 de voturi. Astfel, spune el, s-ar fi putut modifica ordinea candidaților care ajung în turul doi.

De asemenea, Cristian Terheș a afirmat la conferința de presă că, în unele secții, voturile primite de candidatul Forței Dreptei, Ludovic Orban, ar fi fost trecute pe procesele verbale în contul candidatei USR, Elena Lasconi.

USR îl contrazice pe Terheș

Laurențiu Dincă, consilier USR, arată că în cele trei secții de vot în care există suspiciuni, numărul voturilor pentru Lasconi a rămas neschimbat, în timp ce voturile pentru Ludovic Orban au fost atribuite lui Călin Georgescu.

„Contestația fostului europarlamentar PSD, Terheș, s-a bazat pe TREI secții de votare din 19.919 de secții. Să le luăm pe rând. Din start, PROCESELE VERBALE FINALE AU FOST CORECTATE ÎN TOATE SECȚIILE, după cum urmează:

Secția MH-179, din comuna Gogoșu. În PV-ul inițial au fost trecute 11 voturi la Lasconi, 36 la Orban, 2 la Călin Georgescu. PV-ul final, cel înregistrat pe site: 11 la Lasconi, 1 la Orban, 36 la Călin Georgescu. Corectură în favoarea lui Georgescu.

Secția 1278, din București. INIȚIAL: Lasconi 312, Orban 85, Georgescu 39, Kelemen Hunor 378, Diaconescu 72. FINAL: Lasconi 312, Orban 1, Georgescu 85, Diaconescu 39. Corectură în favoarea lui Georgescu.

Secția 954, din București. PV inițial: 275 voturi Lasconi, 38 Ludovic Orban, 29 Călin Georgescu. PV final: 275 voturi Lasconi, 1 Orban, 38 Georgescu.

ÎN NICIUNA DIN SECȚII, Elena Lasconi nu a beneficiat de voturi în plus. În trei din secții, beneficiarul a fost Georgescu și alți candidați. Iar CCR, fără măcar a verifica procesele verbale FINALE, a luat decizia de renumărare în TOATE cele 19.919 secții de votare”, a scris Laurențiu Dincă pe Facebook.


Apreciază
Distribuie