Biserica fortificată din Homorod intră în restaurare cu fonduri europene
Biserica – cetate de la Homorod, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, intră în lucrări de restaurare, reabilitare, reparare și punere în valoare cu fonduri din Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Localnicii din Homorod spun că „viața la sat s-ar putea să pară gri, dar adevărul este că aici nu te plictisești”. Acest loc de poveste dintre Munții Perșani și Munții Harghitei va fi și mai atrăgător pentru turiști și curioși după finalizarea proiectului, estimată pentru iulie 2029, informează Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
Contractul de finanțare, cu o valoare totală de peste 13 milioane lei, a fost semnat de reprezentanții Parohiei Evanghelice, ai Primăriei Homorod și ai ADR Centru, instituția finanțatoare.
„Susținem acest proiect deoarece turismul este frecvent utilizat pentru a încuraja și asigura accesul cetățenilor la patrimoniul cultural, aducând în același timp bani și creând locuri de muncă pentru localnici. Până în prezent, pe această axă a PR Centru 2021-2027, prin cele șapte proiecte contractate, am alocat aproape 90 milioane lei fonduri nerambusabile pentru conservarea patrimoniului istoric și cultural, pentru dezvoltarea comunității, dar și pentru protejarea întregului areal din proximitatea obiectivelor de patrimoniu”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Valoarea totală a proiectului este de 13.133.914,84 lei, din care 12.871.236,54 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către beneficiar.
Din bugetul proiectului, pe parcursul celor 56 de luni de implementare, sunt prevăzute lucrări de consolidare și reparații ale ansamblului structural, a instalațiilor sanitare și de canalizare, intervenții asupra pardoselii, tâmplăriei, mobilierului și a componentelor artistice ale monumentului principal.
Pe lângă amplele lucrări de restaurare, proiectul prevede variate activități de implicare a comunității și a turiștilor în cadrul taberelor de creație sau ateliere de artă și meșteșug local, de artizanat, pictură și etnografie, dar și evenimente de promovare a monumentului din acest sat, numit în vechime Petersdorf după biserica închinată Sfântului Petru.
Proiectul va genera pentru cei peste 2.500 de localnici oportunități de angajare în turism și posibilitatea de a participa la evenimente culturale și servicii îmbunătățite. În plus, tinerii din sate vor avea și ei posibilitatea de a participa gratuit la cursuri, ateliere și evenimente, tabere de creație și educație prin cultură.
Puternic întărită după 1500, cu două incinte de fortificații, biserica-cetate din Homorod nu a fost cucerită niciodată. O altă particularitate a bisericii din Homorod este legată de altar, care a fost îndreptat către sud și nu spre răsărit.