Bivoliţele făgărăşene au scos din sărăcie un sat clujean
Bivoliţele făgărăşene au scos un sat din judeţul Cluj din sărăcie. Jurnaliştii de la Adevărul au descoperit faptul că în 1890, 8 bivoliţe din Ţara Făgăraşului au fost transportate cu trenul în localiatatea Mera din judeţul Cluj. La început sătenii s-au speriat de orătănile misterioase şi au considerat că le-au intrat diavolii în sat.
Însă acest eveniment le-a schimbat radical viaţa, căci toţi gospodarii şi-au cumpărat bivoliţe şi, pe la mijlocul secolului trecut, în fiecare curte din sat se puteau număra cel puţin patru bivoliţe. Recunoscători că prezenţa bivoliţelor în sat i-a scos din sărăcie, locuitorii din Mera au amenajat unicul muzeu de acest gen din ţară.
Cel care a creat muzeul, Gheorghe Varga, are 68 de ani şi este fostul director al şcolii din localitate, iar din 2006, împreună cu o mână de oameni a început renovarea spaţiului, apoi a colectat de la consăteni diverse obiecte legate de creşterea bivolului.
Muzeul Bivolului este unul dintre cele mai originale şi mai puţin cunoscute muzee din România şi chiar din lume. Mera se află la 18 kilometri de Cluj, pe drumul spre Zalău.
(Alexandru Socaciu)