Buna Vestire, Blagoveştenia sau Ziua Cucului
„Buna Vestire“ este prăznuită in fiecare an pe 25 martie. În Țara Făgărașului, bisericile din Copăcel, Cincu, Ucea de Sus și Viştea de Sus au ca hram această sărbătoare.
Buna Vestire sau popular Blagoveștenia este praznicul în amintirea zilei în care Arhanghelul Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, conform crestinortodox.ro
Praznicul este cunoscut în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului pentru că, în această zi, are loc primul său cântec, prin care anunță venirea primăverii.
Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău.
Există obiceiul ca în această zi, să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai are de trăit omul.
Tradiţia spune și că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.
De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.
De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie, de Buna Vestire, să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.