Câini ciobănești carpatini, oferiți gratuit stânilor din Munții Făgăraș

foto: Fundația Conservation Carpathia

foto: Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia (FCC) oferă gratuit, în săptămâna 9-13 septembrie 2019, pui de câini din rasa ciobănesc românesc carpatin certificați, crescătorilor de animale care își pasc turmele pe terenuri gestionate de organizația neguvernamentală în zona Munților Făgăraș. Donarea patrupedelor face parte din strategia fundației de prevenire a pagubelor produse de carnivorele mari în rândul animalelor domestice, potrivit unui comunicat de presă.

Ciobăneștii carpatini sunt potriviți pentru paza șeptelului, întrucât aceștia nu părăsesc turmele, nu atacă oamenii și au o statură impunătoare în fața prădătorilor. Însă principalul motiv pentru care a fost aleasă această rasă este revitalizarea acestei specii autohtone înlocuită în ultimii ani cu câini agresivi cu oamenii. Puii provin din programul de creștere a cățeilor ciobănești carpatini dezvoltat de fundație în cadrul Fermei de Biodiversitate Cobor demarat anul acesta pentru toată perioada proiectului. În 2019 vor fi  disponibili 15 căței, urmând ca numărul să fie suplimentat cu generațiile viitoare.

Fermierii care vor primi patrupedele vor trebui să respecte o serie minimă de condiții pe o perioadă de un an, apoi devin proprietarii acestora. Este obligatoriu ca în această perioadă câinii să se bucure de un tratement decent, să fie hrăniți corespunzător și să le fie asigurate tratamentele veterinare necesare.

„Alegerea acestui program de creștere și de oferire gratuită a cățeilor este una normală și firească în contextul dezvoltării unei gestiuni durabile a relației dintre oameni și animale sălbatice. Câinii din rasa ciobănesc românesc carpatin sunt specii autohtone care au fost alături de păstorii români încă din cele mai vechi timpuri, dezvoltând un echilibru sănătos în raport cu natura și celelalte specii de animale care trăiesc în jurul comunităților. Programul demarat în acest an de către fundație este doar una dintre soluțiile pe care le propunem pentru o mai buna gestionare a conflictului om-animale sălbatice”, declară Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Stihl
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Dentistry Tour
Mara Mares_parlamentare 2024

Măsuri de gestionare a conflictului om-animale sălbatice în munții Făgăraș

Gestionarea conflictului om-animale sălbatice este un subiect sensibil și real care trebuie tratat în toată complexitatea lui prin măsuri complementare atât în beneficiul oamenilor, cât și al naturii, astfel păstrând pagubele realizate de animale la un nivel minim. Acțiunea de donare a cățeilor din rasa ciobănesc românesc carpatin vine în completarea măsurilor de dotare cu garduri electrice a stânilor expuse sau relocarea unor exemplare de urs care au atacat în mod repetat gospodăriile oamenilor, la 40 de km de sat, în capătul Văii Dâmboviței. În cazuri extreme și ca ultimă măsură se solicită aprobarea Ministerului Mediului pentru împușcarea exemplarului problematic.

De asemenea, anul acesta Fundația Conservation Carpathia pune bazele unei echipe de intervenție care actionează după o procedură standard în cazul conflictelor care apar între om și animale sălbatice. Cu ocazia fiecărei intervenții, animalele sunt observate, fotografiate și li se iau probe genetice pentru a avea o evidență clară asupra numărului acestora în zonele gestionate de fundație. Echipele instalează garduri electrice acolo unde se produc pagube și evaluează nivelul pagubelor în vederea acordării de compensații private.


Apreciază
Distribuie