Calificare în industria textilă şi pielărie
Tinerii absolvenţi de opt clase, care vor să se specializeze într-o meserie căutată pe plan local, pot opta pentru şcoala profesională în domeniul industriei textile şi pielăriei. Sunt 28 de locuri în această clasă din cadrul Şcolii Profesionale Franceze, iar cursurile şi înscrierea se fac la Colegiul ,,Aurel Vijoli”.
Prima etapă de înscriere este programată în săptămâna 8-12 iunie, iar dacă mai rămân locuri libere mai sunt două etape ulterioare, în 20 şi 21 august şi în 3 şi 4 septembrie.
Clasa de industrie textilă şi pielărie funcţionează pe două specializări distincte: marochiner – 14 locuri, confecţioner produse textile – 14 locuri. Specializările sunt concepute pentru societăţile STI International şi Plastimo Marine Roumanie, dar nu numai. Absolvenţii au prioritate la angajare în aceste societăţi.
,,Se pot înscrie toţi cei care au terminat opt clase. Nu există însă limită de vârstă în sus. Şcolarizarea este gratuită, iar cursanţii primesc lunar câte 200 de lei din partea statului sub formă de bursă. În plus, cele două societăţi vin cu un premiu la finalul anului şcolar pentru cei mai buni şase elevi în ordinea mediilor. Fiecare primeşte câte 1.000 de lei. Şcoala profesională are o durată de trei ani”, precizează Dorin Lupe, directorul de la STI International.
Practica se face în cadrul şcolii, acolo unde elevilor li s-a amenajat încă de anul trecut un mini atelier care simulează întru totul procesul de producţie, iar instructorii de specialitate sunt persoane cu rezultate deosebite în producţia industrială reală.
Cele două specializări au fost introduse pentru prima dată în anul şcolar anterior. Cursanţii nu sunt obligaţi să se angajeze în aceste două fabrici după terminarea studiilor, ci pot continua studiile pentru dobândirea unei diplome de Bacalaureat. Însă, au şi posibilitatea de a intra în câmpul muncii aproape de casă, ba chiar s-a instituit pentru ei o prioritate la angajare în aceste firme.
Societatea STI este prima firmă cu capital francez care a apărut în zona industrială a municipiului. Este producătoare de articole de marochinărie, de voiaj şi harnaşamente. Este condusă de administratorul Dorin Lupe. Şi-a dezvoltat activitatea pe două breşe mari şi scumpe, respectiv genţi de lux şi centuri de siguranţă pentru escaladă.
Societatea Plastimo a fost înfiinţată în 2006, fiind condusă de Janos Torok. Produce echipament de salvare nautică, respectiv plute şi veste de salvare.
(Cristina Cornilă)