Care este miza alegerilor europarlamentare din 2014?
Peste aproximativ o lună, 500 de milioane de europeni vor putea să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European și să definească direcția politică a Uniunii. Până în 1976, membrii Parlamentului European erau numiți de către parlamentele statelor membre ale Uniunii. Începând cu anul 1979, aceștia sunt aleși direct de către cetățeni la fiecare 5 ani. Ultimele alegeri europene au avut loc în iunie 2009, în toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene din acel moment. Dar de data aceasta este diferit. Care este diferența?
Pentru prima dată, cetățenii europeni își vor alege, în mod indirect, persoana care va conduce Comisia Europeană pentru următorii 5 ani. În urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, partidele politice își vor nominaliza candidatul pentru președinția Comisiei. Candidații vor trebui să caute sprijin la nivelul fiecărui stat membru, în mod similar unor alegeri naționale.
Deși programele grupurilor politice europene sunt cunoscute, marea necunoscută a alegerilor din 2014 este dată de numărul de parlamentari pe care fiecare grup politic îl va avea și, mai ales, alianțele care se vor forma în urma scrutinului european. Institutul Europa Noastră – Jacques Delors a publicat în luna noiembrie 2013 un studiu care demonstrează acest lucru.
Rezultatele studiului arată că influența grupurilor politice în viitorul Parlament European depinde de trei lucruri majore: coeziunea și unitatea grupului, numărul de parlamentari pe care îl va avea fiecare grup și abilitatea de a forma coaliții și majorități alături de alte forțe politice.
Actuala configurație politică la nivelul fiecărui stat UE indică faptul că viitorul Parlament European ar putea include în jur de 180 partide politice, în acest context fiind foarte importantă aderarea lor la grupurile politice europene.
Un material furnizat de Centrul Europe Direct Făgăraş