Ce se întâmplă într-o fabrică de la Făgăraş
Salariaţii îşi caută dreptatea pe la miniştri
Ministrul delgat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a aflat de-a fir a păr de la angajaţii Nitroporos cum stau lucrurile în societate. La întâlnirea de marţea trecută de la Bucureşti, făgărăşenii i-au vorbit oficialului despre salariile restante, orele suplimentare neplătite, reducerea programului de lucru, discriminările din fabrică, funcţionarea ilegală a serviciului de pompieri, lipsa unui serviciu intern de prevenire şi protecţie, echipamentele de securitate lipsă şi concedierea liderilor de sindicat.
Liderul de sindicat din societate, Lucian Cupu, proaspăt concediat la finalul anului la fel ca toată conducerea sindicatului, alături de secretarul sindicatului şi de Fănică Gabor, preşedintele Cartel Alfa Braşov, au semnalat cu documente doveditoare ilegalităţile din societatea Grupului InterAgro.
La două zile distanţă, joia trecută la ora 13.00, ministrul s-a înfăţişat şi la Prefectura Braşov la Comisia de Dialog Social, unde au fost puse pe tapet în mod public toate aceste probleme.
Ce i-a fost dat să audă unui ministru
Liviu Pop a aflat în primul rând că oamenii au de luat salarii restante pe trei luni şi jumătate. ,,Cei mai mulţi nu şi-au încasat banii pe iunie, noiembrie, decembrie şi jumătate din ianuarie. Iar cei care şi le-au încasat sunt doar agenţii de pază care au anunţat că nu mai vin la muncă. Aducerea salariilor la zi s-a făcut în mod discriminatoriu. Deşi nu contestăm dreptul paznicilor de a-şi primi banii, contestăm măsura prin care doar unora li s-au dat”, spune Lucian Cupu.
Apoi, a mai auzit ministrul, că nu s-au plătit nici orele suplimentare. ,,Au fost oameni concediaţi în decembrie 2014, iar la lichidare nu şi-au primit drepturile nici pe orele suplimentare, nici pe concediu. Ei au venit la muncă în toată perioada, dar pe acte li s-au trecut perioade de concediu, pe care în fapt nu le-au făcut. Deci, să li se dea banii pe concediile neluate”, a mai spus Cupu.
O măsură discriminatorie, consideră angajaţii, a fost aceea prin care celor care aveau venituri peste 1.700 de lei li s-a redus programul de lucru de la 5 la 4 zile săptămânal, precum şi salariul cu 20%. Cei cu venituri mai mici nu au fost nevoiţi să suporte aceste diminuări.
,,Avem sentinţe câştigate definitiv în instanţă, care nu au fost duse la îndeplinire de societate, cum ar fi aceea care prevedea plata drepturilor salariale a angajaţilor concediaţi în 2013 ori aceea a cotizaţiilor reţinute pentru sindicat de societate din salariile oamenilor şi nevirate sindicatului din 2011 începând, astfel că s-a ajuns la o sumă totală de 2,5 miliarde. Nepunerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti constituie infracţiune în această situaţie. Referitor la cea cu cotizaţiile reţinute ilegal am făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş pentru că este o formă de furt şi abuz de încredere, însă nu ştim de ce ne-a fost respinsă”, a mai arătat Lucian Cupu.
În biroul ministerial, precum şi la Comisia de Dialog Social s-a mai discutat despre lipsa echipamentelor de securitate în muncă – pe care a constatat-o şi ITM-ul la ultimul control, despre lipsa unui serviciu intern de prevenire şi protecţie, precum şi despre modul cum funcţionează serviciul de pompieri. ,,Serviciul prevedea obligatoriu 24 de oameni angajaţi. N-au fost niciodată atâţia, au fost doar 16. După care au mai rămas 8. Acum sunt 8 oameni pe patru schimburi, adică 2 pe tură. Ce fac oamenii ăştia la un incendiu, unul conduce maşina şi unul stinge focul singur cu furtunul? Nici nu se pot descurca”, a mai punctat sindicalistul.
Nici concedierea întregii conduceri a sindicatului nu a fost trecută cu vederea. Cinci oameni au fost puşi pe liber, după ce în 11 şi 12 decembrie au primit preavizele de concediere. Unii dintre ei erau în concediu atunci. Printre proaspeţii concediaţi figurează şi Lucian Cupu.
Foştii salariaţi ai Nitroporosului sunt atât de revoltaţi, încât sunt hotărâţi să dea statul român în judecată la CEDO, pentru că, spun ei, legile sunt astfel făcute încât permit angajatorului asemenea ilegalităţi. Între timp, ministrul Liviu Pop a dat asigurări că în societate vor fi trimise controale de la instituţiile statului.
(Cristina Cornilă)