Ce se poartă
Atunci când îţi cumperi o locuinţă sau te muţi într-una nouă, primele planuri sunt legate de amenajarea ei. Un aspect important în acest context îl constituie mobila. Aceasta spune multe despre proprietar: dacă îi plac lucrurile simple sau cele extravagante, dacă în general are bun gust sau preferă kitch-ul, dacă pune preţ pe confort, dacă e de modă veche sau în trend etc.
Pe de altă parte, o casă este precum un om: se apreciază la prima vedere după haina pe care o poartă. Însă, ca şi în cazul oamenilor, frumuseţea exterioară nu este singura care contează. Casa nu înseamnă doar construcţia în sine, ci şi interiorul său: camere, mobilă, parchet, faianţă, decoraţiuni, veselă etc.
Mobila e spiritul unei case. Aceasta trebuie să aibă o dublă caracteristică: pe lângă cea de utilitate maximă (să fie rezistentă şi să nu ocupe mult spaţiu), să aibă rol arhitectural (să fie în ton cu ambientul şi să ofere o atmosferă plăcută).
Când te muţi într-o casă pe care vrei s-o amenajezi după bunul plac, sau pur şi simplu vrei să-ţi schimbi mobila, alegerea cea mai la-ndemână e să apelezi la o firmă ce realizează mobilă la comandă. E, de altfel şi o soluţie foarte practică şi chiar necesară dacă locuinţa dispune de spaţii cu forme atipice sau dacă cerinţele tale sunt ceva mai speciale.
Lucian Comici, administra-torul S.C. Lucarola Comimpex S.R.L. ne oferă câteva sfaturi pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când alegem mobila pentru locuinţă sau birou.
Lucian Comici.: În primul rând se ţine cont de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie, cât de mare e camera, de forma acesteia. Firmele specializate, care lucrează cu arhitecţi, fac proiecte 3D raportate la spaţiu si pun la dispoziţie o mare varietate de materiale şi finisaje.
Cristina Lascu: Cum trebuie aşezată mobila într-o încăpere?
L.C.: Se iau în calcul atât aspectul practic, cât şi cel estetic. Intrarea în cameră trebuie să fie liberă, nu blocată de canapele sau fotolii ori de colţuri ale dulapurilor. La fel, dulapurile e necesar să poată fi deschise oricând cu uşurinţă. Dacă există corpuri în mijlocul camerei, deplasarea pe lângă acestea să fie facilă. Televizorul se amplasează în faţa canapelei sau a fotoliului astfel încât toate persoanele aşezate să aibă acces la el, iar masa trebuie să stea în mijloc.
C.L.: Cum alegem designul?
L.C.: Mobila, de obicei este un spaţiu de sprijin sau de depozitare, de aceea trebuie să fie în primul rând solidă. Obiectele de mobilier trebuie să se potrivească, să fie în acelaşi stil cu încăperea. Pentru a adapta tonul, putem apela şi la elemente ajutătoare: vaze, tablouri, covoare, cuverturi etc.
C.L.: Ce material se foloseşte la mobilier?
L.C.: În funcţie de factori precum: designul, posibilitatea de prelucrare şi combinaţia de tip a suprafeţei materialului, se poate folosi o gamă diversă. În principal e folosit PAL melaminat şi lemn.
C.L.: Ce culori se aleg în general la mobilier şi care este trendul pentru anul acesta?
L.C.: Orice culoare sau nuanţă poate fi folosită la mobilier, fiecare având identitatea sa. Culorile se aleg în general în funcţie de preferinţele personale, de simţul estetic al proprietarului şi al designerului. Combinaţiile de culori sunt diverse (de regulă se combină două culori sau două nuanţe). Anul acesta sunt la modă culorile vii şi în ceea ce priveşte mobila.
Cristina Lascu