Ce se poartă
Moda se schimbă de la an la an, ba chiar de la un sezon la altul, iar cea a ochelarilor nu face excepţie. Înainte de-a afla care e trendul pe care ar trebui să-l urmăm, important e să facem distincţia între ochelari ca moft şi ochelari ca necesitate. D-na dr. Mlădiţa Bazarcă, medic specialist oftalmolog, ne oferă câteva sfaturi utile în alegerea ochelarilor şi ne spune cum ar trebui să ne menţinem ochii sănătoşi.
Cristina Lascu: Ochii sunt solicitaţi de când ne trezim până dormim, nu e de mirare că ei se situează printre cele mai complexe organe ale corpului uman. Cum îi păstrăm sănătoşi?
Mlădiţa Bazarcă: Există câteva obiceiuri simple cu ajutorul cărora oricine poate să-şi păstreze ochii sănătoşi. În primul rând aş menţiona igiena corespunzătoare a vederii şi lucrul într-un mediu bine luminat, pe cât posibil în lumină naturală.
Ochelarii de soare ce oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete sunt un accesoriu foarte util vara. Ochelarii speciali ce protejează ochii de lumina reflectată de zăpadă sunt la fel de importanţi.
Obişnuiţi-vă să duceţi un stil de viaţă sănătos. Evitaţi fumatul deoarece riscul apariţiei unor afecţiuni oculare este mai ridicat la fumători. Somnul liniştit ajută ochii să se odihnească. Atunci când citiţi, nu apropiaţi cartea prea tare de ochi şi faceţi pauze frecvente. Culoarea verde relaxează ochii.
C.L.: Suntem din ce în ce mai dependenţi de calculator. Cum ne protejăm ochii în faţa acestuia?
M.B.: Pentru că petrecem tot mai multe ore în faţa calculatorului, resimţim adesea oboseală, ochi înroşiţi, senzaţie de ochi uscat sau de corp străin.
Spre deosebire de monitoarele vechi, cele LCD au proprietăți antireflex şi protejează ochii mai bine. Setaţi corect culorile, strălucirea şi contrastul. Atunci când folosiţi calculatorul, lumina din încăpere să fie la jumătate din intensitatea obişnuită. Lumina de afară să nu bată în monitor sau să nu vină din spatele monitorului.
Clipitul ajută la lubrifierea ochiului făcând mai confortabilă munca la calculator.
Pauzele sunt indicate pentru relaxarea ochilor. La fiecare 20 de minute, e necesară o pauză de minim 20 de secunde în care să priviţi un obiect îndepărtat.
Ochelarii de protecţie cu lentile antireflex sunt indicaţi pentru folosirea calculatorului.
C.L.: Sănătatea ochilor este influenţată de alimentaţie?
M.B.: Alimentaţia corectă se numără printre cele mai importante aspecte în sănătatea ochilor. Dintre alimentele care oferă beneficii pentru vedere fac parte: spanacul, varza, avocado, migdale, citrice, piersici, afine, morcovi, ou, ficat, ton, în general alimentele bogate în vitamina A şi în grăsimi Omega-3. În plus, alimentaţia echilibrată scade riscul apariţiei diabetului, boală ce afectează vederea.
C.L.: Haideţi să revenim la ochelari, un accesoriu de “bon ton” în zilele noastre. Ce şi mai ales cum alegem?
M.B.: Trebuie precizat un lucru de la bun început. Ochelarii de vedere sunt prescrişi de medicul oftalmolog, în urma unui consult, şi prelucraţi de opticieni. Aceştia nu se împrumută, nu se cumpără din magazine sau de la piaţă, la întâmplare, fără reţetă.
Lentilele de plastic sunt preferate în prezent, pentru că sunt tratate antireflex şi antizgâriere, sunt mai uşoare şi incasabile.
Lentilele heliomate se adaptează automat la schimbările de lumină. Ele nu trebuie să fie foarte închise la culoare, pentru că pot provoca fotofobie sau dependenţă.
C.L.: Ce forme, ce culori se poartă în materie de ochelari?
M.B.: Dacă în trecut ochelarii de vedere se alegeau astfel încât să se potrivească la orice culoare şi pentru orice context, în prezent oferta e mult mai variată. Cel mai indicat este să corespundă personalităţii şi să vi se potrivească.
In 2013 verdele smarald, roşul bordo, nuanţele în umbră sau culorile contrastante pe aceleaşi rame sunt în trend.
Imprimeurile de animale, cele retro, dungile sunt printre vedetele anului.
În privinţa formelor, stilul tocilarului este în top. Ramele ochi de pisică şi cele cu forme ciudate, sunt şi ele la modă.
C.L.: Ce avantaje prezintă lentilele de contact?
M.B.: Primul şi cel mai important este cel estetic. Sunt o alternativă foarte bună pentru purtătorii cu dioptrie mare şi asigură un câmp vizual bun.
Se pot purta cu ochelarii de soare. Însă nu pot fi folosite în permanenţă, iar purtătorul trebuie să evite mediile cu praf, nisip sau fum.
Optica medicală din spatele Casei de Cultură Făgăraş
Programări la tel. 0268.211.337
Program consultaţii: miercuri 15.00 – 19.00
Program magazin: luni, marţi, vineri 10.00 – 14.00
miercuri 10.00 -19.00
cristina.lascu@bunaziuafagaras.info