Ce votăm pe 26 mai, pe cine și unde?

surse: alegerile-europene.eu și ziare.com

18.949.141 de români sunt așteptați la secțiile de vot, duminică, 26 mai. Atunci au loc alegerile europarlamentare, dar și un referendum pe Justiție, declanșat de președintele țării. Autoritățile locale din Făgăraș au anunțat numărul secțiilor și locurile unde vor fi amplasate.

Europenii vor vota componența noului Parlament European, în perioada 23-26 mai 2019. În România, urnele se deschid duminică, 26 mai 2019, la ora 7:00 și se vor închide în aceeași zi la ora 21:00. Este momentul în care fiecare cetățean își poate face vocea auzită. În urma votului vor fi aleși cei 751 de eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul Uniunii Europene (UE) până în 2024.

Participarea la alegeri este primul pas prin care poți să contribui la dezvoltarea democrației europene. Votul înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, ci și urmăresc activitatea altor instituții europene. Ce au făcut aleșii români pentru noi până acum putem afla chiar de pe site-ul Parlamentul European.

Cine sunt candidații?

În România, primele trei poziții pe buletinul de vot, la alegerile din 26 mai, sunt ocupate de PSD, Alianța 2020 USR PLUS și Partidul Pro Romania. Următoarele poziții sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unității Naționale. Pe ultimele pozitii pe buletinul de vot se află candidații independenți: Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion și Peter Costea.

Referendumul pe Justiție

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 28 martie că va convoca referendum pe Justiție pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. O lună mai târziu, a anunțat că a stabilit întrebarile care le vor fi adresate românilor, la care pot răspunde cu „Da” sau „Nu”. Întrebările sunt următoarele:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?

Mara Mares_parlamentare 2024
Dentistry Tour
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Stihl

2. Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență direct la Curtea Constituțională?

Unde votăm?

În țară sunt organizate 1.269 de secții de vot, în timp ce românii din diaspora pot vota la europarlamentare și referendum în 441 de sectii deschise în afara țării.

Făgărășenii din municipiu își vor putea exercita dreptul într-una dintre cele 23 de secții care vor fi amenajate unde au fost și în anii precedenți (vezi foto, jos).

Și cei din diaspora pot vota într-una din cele 441 de secții existente în cadrul ambasadelor sau consulatelor din 96 de țări. Majoritatea vor fi deschise în câteva țări, unde se află cele mai importante comunități de români. Mai precis, 300 de secții de votare vor fi deschise pe 26 mai, în: Italia, Spania, Republica Moldova, SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Austria, Belgia, Danemarca, Australia și Canada. Harta interactivă cu secțiile din străinătate, aici.

Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară au dreptul să voteze fie pentru candidații din România,fie pentru candidații din țara de reședință. Votul diferă de la țară la țară.


Apreciază
Distribuie